28 Mart 2024
  • İçel22°C

AKKUYU'DA ÜRETİLMEYEN ELEKTRİĞİN FİYATI İKİ KATINA ÇIKTI

Mersin’in Gülnar ilçesinde kurulmak istenen Akkuyu Nükleer Santrali'nde üretilecek olan elektriğin fiyatı doların yükselmesiyle iki kat artışa geçti.

Akkuyu'da üretilmeyen elektriğin fiyatı iki katına çıktı

22 Ağustos 2015 Cumartesi 00:35

Haber Merkezi - Mersin’deki nükleer santrale dolar üzerinden verilen alım garantisi, çivisi çakılmamış santralden üretilecek elektriğin fiyatını şimdiden iki kat arttırdı.

AKP ve Rus şirketi Rosatom arasında imzalanan nükleer anlaşmanın ardından inşaasına bile başlanmamış olan santralde üretilecek elektriğin dolardaki artışla birlikte fiyatı şimdiden iki katına çıktı.

Maliyeti 20-25 milyar doları bulacak nükleer santral için Rosatom şirketine santral bittikten sonra üretilecek elektriği satın alma garantisi de verilmişti. Türkiye, 15 yıl boyunca ilk iki reaktörün üreteceği elektriğin yüzde 70’ini, diğer iki reaktörün üreteceği elektriğin ise yüzde 30’unu Rosatom’un Türkiye’deki uzantısı Akkuyu Nükleer A.Ş.’den kilovatsaat başına 12,35 dolar sent ödeyerek satın almayı taahhüt etmişti.

NKP İstanbul Dönem Sözcüsü Fatoş Çırnaz konuyla ilgili yaptığı açılamada şu ifadeleri kullandı: "AKP hükümeti ilk başta bu anlaşmada verilen fiyatın ucuz olduğunu öne sürerek, piyasadaki elektrik fiyatlarının üzerinde olmasına rağmen bu alım garantisini savundu. Dolardaki artış nedeniyle, başta Enerji Bakanlığı olmak üzere nükleer enerjiyi savunanların ağzını şimdi bıçak açmıyor.

Anlaşma imzalandığında Merkez Bankası dolar kuru 1,52 TL’yi gösteriyordu. Şimdi ise 3 TL’ye doğru yaklaşıyor. Alım garantisi dolar üzerinden verildiği için nükleer santral macerasından vazgeçilmemesi halinde, bu iki kata yakın fiyat artışı faturalara yansıyacak. Arkasında hangi karanlık ilişkilerin olduğunu bilmediğimiz nükleer santral projesi, çevre ve yaşam hakkını tehdit ettiği gibi Rus devlet şirketine para kazandırmak dışında hiçbir ekonomik “fayda” da sağlamıyor.

Sinop’taki nükleer proje de aynı Mersin gibi dolar üzerinden alım garantisi verildiği için şimdiden ekonomik bir enkaza dönmüş durumdadır. Türkiye’yi nükleer ve ekonomik bir bataklığa sürükleyecek bu iki projenin de hiç başlamadan durdurulması gerek. Yetkilileri ve elektrik abonelerini bir kez daha uyarıyoruz."

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.