28 Mart 2024
  • İçel20°C

MERSİN'DE ‘TOROSLARDAN SARAYA ZARAFET' DEFİLESİ DÜZENLENDİ

Mersin Valisi Özdemir Çakacak'ın eşi Kevser Çakacak himayesinde gerçekleştirilen 'Toroslardan Saraya Zarafet' defilesi, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı'dan Çamlıyayla Yörüklerine uzanan kıyafetleri günümüze taşıdı.

Mersin'de ‘Toroslardan Saraya Zarafet' Defilesi Düzenlendi

13 Mayıs 2016 Cuma 23:38

Haber Merkezi - Kevser Çakacak'ın himayesinde, Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi desteğinde Mersin Olgunlaşma Enstitüsü tarafından 'Toroslardan Saraya Zarafet' adlı defile düzenlendi. Divan Otel'de gerçekleştirilen defilede, Anadolu Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu ile Mersin'in Çamlıyayla ilçesindeki Yörüklere has iğne oyalarıyla işlenmiş 61 kıyafet sergilendi.

Defileye Vali Özdemir Çakacak, Eşi Kevser Çakacak, vali yardımcıları, kaymakamlar ve eşleri, il protokolü, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Mersin Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Şükriye İnan, defile öncesinde yaptığı konuşmada, enstitünün 2010-2011 eğitim ve öğretim yılından bu yana eğitim hayatını sürdürdüğünü bildirdi. İnan, "Türkiye genelinde bulunan 15 Olgunlaşma Enstitüsünden biri olan enstitümüz, kurulduğu günden bu yana geleneksel el sanatlarımız konusunda çeşitli araştırmalar yapmakta, bunları karakteristik özelliklerini bozmadan modernize etmektedir. Bugün toplamda 61 elbisemiz teşhir edilecek. Usta öğreticilerimizin ve öğrencilerimizin yerinde görüp, araştırıp, inceleyip, Mersin ve Türk motiflerini kıyafetlerimiz de yaşattığımız koleksiyonlar bunlar" dedi.

Konuşmanın ardından sergilenen Mersin Yörükleri, Çamlıyayla yöresi, Selçuklu ve Osmanlı kültürlerinin özelliklerini yansıtan kıyafetler izleyenlerden büyük beğeni topladı.

Defilenin ardından duygularını dile getiren Kevser Çakacak, "Sergilenen kıyafetlerin hepsi el emeği göz nuru, ayrı ayrı çok özel ve güzel parçalar. Bunları tüm dünya görsün, tanısın istiyorum. Kıyafetleri tek tek incelerseniz, hepsinin ayrı çalışma tekniği ve incelikleri olduğunu göreceksiniz. Tek tek kıyafetleri biliyorum çünkü defalarca hepsini büyük bir zevkle inceledim.

Turizmiyle, doğasıyla, deniziyle Mersin deyince aklınıza ne geliyorsa Mersin'i her alanda tanıtma çabası içerisindeyiz. Diğer alanlardaki tanıtım çalışmalarına biz de geleneksel motiflerimizi tanıtarak katkıda bulunmak istedik. İnşallah amacımıza ulaşmışızdır. Ülke genelinde ve uluslararası alanda gerçekleştirilecek olan tanıtım çalışmalarına her türlü desteği vermeye hazırız. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.