16 Nisan 2024
  • İçel21°C

MERSİN’E 10 MİLYAR LİRALIK GAZ DEPOSU KURULACAK

Ekonomi Bakanlığı tek bir belgede 10 milyar liralık doğalgaz depolama tesisi için yatırım belgesi düzenledi. Yabancı ortağı da bulunan ve ‘stratejik yatırım’ kapsamına alınan depolama tesisi Mersin’de kurulacak.

Mersin’e 10 milyar liralık gaz deposu kurulacak

16 Ekim 2015 Cuma 02:00

Haber Merkezi - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, enerji güvenliğini garanti altına almak için İskenderun-Hatay civarında 10 milyar TL’lik doğalgaz depolama yatırımının stratejik teşvik kapsamına alındığını açıkladı.

KONUTDER tarafından düzenlenen toplantı sonrası gazetecilere açıklama yapan Zeybekci, Türkiye’ye yatırım yapmak üzere gelen doğrudan sermaye girişinin 2014 yılına göre yüzde 35.5 arttğını hatırlatarak ve 11.8 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Yılsonu itibariyle de bunun daha da gelişeceğini son rakamların bundan daha iyi olacağını hep beraber görüleceğini vurgulayan Bakan Zeybekci “Diğer güzel bir bilgiyi de sizlerle paylaşayım. Ekonomi Bakanlığı olarak tek bir belgede 10 milyar TL’lik bir doğalgaz depolama yatırım belgesi düzenledik. Yatırım, Mersin’de gerçekleştirilecek. Arkadaşlarımız bunun teknik bilgilerini sizinle yakında paylaşacak. Türkiye’nin enerji güvenliğini sağlayacak bir yatırım. Doğalgaz depolama ile ilgili bir yatırım” dedi.

YABANCI ORTAK VAR

Bakan Zeybekci, “Türkiye doğalgaz depolayamadığı için gerek fiyat gerekse sürdürülebilir enerji güvenliği anlamında kendini güvence altına alamadığı bir zayıflığı söz konusuydu. Bu yatırım, Türkiye’nin gerek fiyat hareketliliğine karşı elastikiyeti gerekse sürdürülebilir arz güvenliğiyle ilgili önemli bir yatırım olacak” dedi.

Yapılacak olan yatırımı stratejik teşvik kapsamına alındığını söyleyen Zeybekci, yatırımın Türk-yabancı ortak projesi olduğunun altını çizdi.

Bu arada Zeybekci bugün rüzgar türbinlerine kanat üreten ABD’li TPI’nin İzmir’de kuracağı fabrikanın temelini atacak. Planlanan yatırımın 2016’da bitirilmesi ve maliyetinin 105 milyon dolar olması öngörülüyor. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.