19 Nisan 2024
  • İçel20°C

TÜRK VE KAZAK GAZETECİLERİ BULUŞTURAN ETKİNLİK

Mesleki gelişim ve kültürel işbirliğini arttırmak için buluşan Tük ve Kazak gazeteciler, tecrübe paylaşımında bulunarak, beyin fırtınası yaptı.

Türk ve Kazak gazetecileri buluşturan etkinlik

25 Ocak 2016 Pazartesi 16:53

Haber Merkezi - Kazakistan Türk Dili Konuşan Gazeteciler Vakfı tarafından Chevron Munalgaz Ihk petrol şirketinin destekleri ile “Türk-Kazak Gazeteciler Tecrübe Paylaşıyor” etkinliği düzenlendi.

Türk ve Kazak gazetecilerin tecrübe paylaşımında bulunduğu Almaty Otel’de düzenlenen toplantıya; Almaty, Astana, Cimkent, olmak üzere 4 şehirden gelen 30 gazetecinin katıldığı organizasyonda Türkiye’den Türkiye Gazeteciler Federasyonu Kadın Gazeteciler Komitesi Sekreteri ve Mersin Haberci Gazetesi Haber Müdürü Hediye Eroğlu, İngiltere’den Avrupa Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vatan Öz katıldı.

KAZAK GAZETECİLER GELİŞİM PEŞİNDE

Etkinliğin açılışında konuşan Kazakistan Türk Dili Konuşan Gazeteciler Vakfı Başkanı Naziya Joyamergenkızı, etkinliğe ilginin büyük olmasının memnuniyetini yaşadıklarını söyleyerek, katılımlarından dolayı gazetecilere teşekkür etti.

Kazak gazetecilerin yeni dünya düzeninde mesleki ve sektörel gelişime büyük önem verdiğini söyleyen Joyamergenkızı, yazılı, görsel, işitsel ve sosyal medya gibi tüm kitle iletişim araçlarını yoğun bir şekilde kullandıklarını ve etkinliklerinin günden güne arttığını söyledi.

Bu çerçevede uluslar arası tecrübe paylaşımını önemsediklerinin altını çizen Joyamergenkızı, “İlk tecrübe paylaşımı etkinliğimizi ise dost ve kardeş ülke Türkiye’den meslektaşlarımız ile düzenleyerek, geçmişten gelen bağlarımızı daha da güçlendirmek istedik. Bu etkinliğe katılımın yoğun olması bizlerin ne kadar doğru bir iş yaptığını da ortaya koyuyor. Basın sektörü olarak gerek mesleki gerekse sektörel gelişimimizin, ülkemizin kalkınmasına ve Kazakistan’ın uluslar arası arenadaki yerinin güçlenmesine de katkı sağlayacaktır” dedi.

“MEDYA GÜÇLENMELİ”

Organizasyonun sponsoru olan Chevron Munalgaz Ihk petrol şirketi Basın Halkla İlişkiler Müdürü Alnur Sydkkova da, Kazak basının güçlenmesi ve gelişmesi için verdikleri desteklerin süreceğini söyleyerek, “Bende bir gazeteciyim ve ülkemizin gelişiminin, medyanın güçlenmesinin hayati önem taşıdığına inanmaktayım. Ülkemiz ekonomisine sağladığımız katkının yanı sıra sosyal ve kültürel hayata katkımızın artarak sürmesini hedefliyoruz” dedi.

TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ ARTACAK

Vakfın önümüzdeki günlerde etkinliklerini arttırarak sürdüreceğini de dile getiren Başkanı Naziya Joyamergenkızı, bu kapsamda Türkiye ile işbirliklerinin de artarak süreceğini söyledi.

Önemüzdeki günlerde Türkiye Gazeteciler Federasyonu işbirliği ile etkinlik yapmak istediklerini de belirten Başkanı Naziya Joyamergenkızı, “Bu anlamda Türkiye’den gelecek işbirliği tekliflerine de açığız. Dost ve kardeş ülke Türkiye ile işbirliğimizin gelişmesi bizler için önemli. Tarihsel ve kültürel bağlarımızın güçlenmesi iki ülke için de anlamlı ve önemlidir” şeklinde konuştu.

“ÖZGÜR BASINA SAHİP ÇIKIN”

Ardından Hediye Eroğlu ve Vatan Öz, tecrübe paylaşımında bulunarak, Kazak gazetecilerin sorularını yanıtladılar. Aynı zamanda Eroğlu, öncelikle meslek ilkelerinin önemine işaret ederek, özgür ve tarafsız basının demokrasinin vazgeçilmesi olduğunu vurguladı.

Bu ilkeler ışında, halkın haber alma hakkını savunmak için yurttaş gazeteciliğinin önemine vurgu yapan Eroğlu, toplumun tüm kesimlerine hitap edecek çeşitlilikte haber sunumunun sektörel gelişim için olmaz olmaz olduğunu kaydeden Eroğlu, “Öncelikle sizler halkınız için çalışıyorsunuz bunu unutmayın. Halkın haber alma hakkı her şeyden önemlidir. Türkiye’deki gibi bir üniter yapı ile yönetilmektesiniz. Sizde de; yargı, yasama ve yürütme ile basın bağımsız. İfade özgürlüğünün, basın özgürlüğünün tekelleşmesi, belli güç odaklarının elinde toplanması toplumun değil, sadece belli kesimlerin menfaatine olacaktır. Bunu önlemek başlıca sizlerin görevidir” dedi. 

Daha sonra mesleki gelişim ile ilgili teknik bir sunum yapan Eroğlu, haber hazırlama, haber fotoğrafçılığı, haber-grafik tasarım ve televizyon haberciliği ile ilgili bilgiler vererek, sorular yanıtladı. Etkinlik sonunda seminere katılan gazetecilere sertifika verildi.

kazak-hediye.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.