30 Nisan 2024
  • İçel28°C

AKDENİZ BELEDİYESİ, ÇERNOBİL ÇOCUKLARINI ANDI

Felaketin 30'uncu yıldönümünde, Özgür Çocuk Parkı'nda oyuncak temalı bir anıt açıldı.

Akdeniz Belediyesi, çernobil çocuklarını andı

02 Mayıs 2016 Pazartesi 21:12

Haber Merkezi - Mersin Nükleer Karşıtı Platform bileşenleri, Çernobil Faciası'nın 30'uncu yıldönümünde, Çernobil'de yaşamlarını yitiren, sakat kalan çocukları anmak ve de nükleerin insan ve doğa için yarattığı tehlikelere dikkat çekmek amacıyla Özgür Çocuk Parkı'nda, "Anne Oyuncağımı Aldın Mı?" adlı anıtın açılışını gerçekleştirdi.

Ukrayna'nın Kiev kentinde bulunan Çernobil Nükleer reaktöründe meydana gelen patlamanın üzerinden tam 30 yıl geçti. Mersin Nükleer Karşıtı Platform, Akkuyu, Sinop ve İğneada'da kurulması planlanan nükleer santrallere karşı tepkisini eylem ve etkinliklerle sürdürüyor. Bu kapsamda Çernobil faciasının 30'uncu yıldönümünde NKP tarafından kentte bir dizi etkinlik organize edildi. 

"Anne Oyuncağımı Aldın mı?"

İlk olarak Özgür Çocuk Parkı'nda, Çernobil'deki patlama sırasında, oyuncaklarını dahi alamadan evlerini terk etmek zorunda kalan, kimisi yaşamını yitiren ya da ağır derecede sakatlanan Çernobilli çocuklara atfen yapılan "Anne Oyuncağımı Aldın Mı?" adlı oyuncak temalı anıtın açılışı gerçekleştirildi. "Nükleere Hayır" pankartının açıldığı açılışta "Nükleer ölüm getirir" sloganı atıldı, Çernobil felaketinin mağdurlarının resimlerinin yer aldığı bir sergi hazırlandı. 

NKP Sözcüsü Demir: 'Mersin'de nükleere geçit vermeyeceğiz!'

Anıtın açılışına Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Yüksel Mutlu ve M. Fazıl Türk, NKP Dönem Sözcüsü Erkan Demir, Avrupa IPPNW Başkanı Dr. Angelika Claussen, Çernobil felaketinin tanıklarından tasfiye memuru Yuriy Shumchenko ile NKP bileşeni kurumların temsilcileri katıldı. İlk söz alan NKP Dönem Sözcüsü Erkan Demir, "Bugün bu anıtın açılışı, nükleer karşıtı mücadelemiz açısından bir ivme noktasıdır. 40 yıllık mücadelemiz, Çernobil sonrası 30'uncı yılla birlikte, aslında bugün halen Mersin Akkuyu'da nükleer santralin inşa edilmemiş olması, Mersin'in nükleere karşı yürüttüğü mücadelenin bir kazanımı olarak düşünüyoruz. Hükümetin ve gölgesindeki şirketlerin, ülkemizin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine kadar her yerdeki yağma ve talan politikalarına karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu anlamda Mersin'de 'nükleere geçit yok' diyoruz" şeklinde konuştu. 

Mutlu: Halka rağmen bu işler olmaz!

Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Yüksel Mutlu ise, böylesi anıtlarla tarihe not düşüldüğünü ve insanlığın ortak hafızasında yer edindiğini ifade ederek, emeği geçenlere teşekkür etti. Mutlu, gelecek kuşakları nükleer ve benzeri tehlikelerden korumak ve bilinçlendirmekten sorumlu olduklarının da altını çizerek, "Yaşadığımız bunca zulüm ve acılara rağmen, doğamıza sahip çıkmak için bir aradayız. Çok anlamlı ve önemli bir mücadele. Mersin halkı nükleer istemiyor! Bu kadar açık ve net. Halka rağmen bu işler başarılı olamaz. Halkın bir itirazı var, bizler de bunu dile getirmek için buradayız. Yakın geçmişteki büyük felaketler akıllarda iken, 21'inci yüzyılda Türkiye'nin hiçbir yerinde nükleer santral yapılmamalı. Halklar ve farklılıklar, kendi doğasına ve coğrafyasına sahip çıkıyor. Biz de Mersin'den bu sesi yükseltmek istiyoruz ve mücadelenizde daima yanınızdayız" diye konuştu.

Türk: Yol yakınken nükleer ısrarından dönülmeli'

Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı M. Fazıl Türk ise konuşmasında, nükleere karşı yürüttüğü mücadele nedeniyle NKP bileşenlerine teşekkür etti. Çernobil ve Fukuşima felaketlerinin yarattığı tahribatlara rağmen mevcut iktidarın nükleer santral yapma konusundaki ısrarını anlamanın mümkün olmadığını dile getirdi. Türk, "Hükümeti toplu ölümlere, sakat doğumlara, doğada geri dönülmez felaket ve doğa kirliliğine neden olan bu enerjiden vazgeçmeye çağırıyoruz. Umuyor ve diliyoruz ki yol yakınken nükleerden vazgeçilir ve bu güzelim ülkemiz, doğamız ve geleceğimiz nükleer atıklarla kirletilmez. 

Nasıl ki Çernobil çocukları, oyuncaklarını dahi alamadan evlerini terk etmek zorunda kaldılarsa, aynı tehlikenin yarın bizim çocuklarımızın, torunlarımızın başına gelmesini istemiyorsak, sadece Mersin'e değil, ülkemizin diğer illerine yapılmak istenen nükleer santrallere karşı sesimizi yükseltmeli, birlikte mücadele etmeliyiz. Ülkemiz ve insanlarımız bunu hak etmiyor. Akdeniz Belediyesi ve bu kentte yaşayan bireyler olarak söz veriyoruz; nükleer karşıtlarının ve çevrecilerin daima yanında olacağız, nükleere müsaade etmeyeceğiz" dedi. 

Konuşmaların ardından alkışlar eşliğinde, Çernobil nükleer reaktöründe meydana gelen patlamada evlerini terk eden, yaşamlarını yitiren ve ağır derecede sakat kalan çocuklara atfedilen, "Anne Oyuncağımı Aldın Mı?" adlı oyuncak temalı anıtın açılışı yapıldı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.