29 Nisan 2024
  • İçel22°C

AKDENİZ BELEDİYESİ'NDEN KADINLARA FİLM GÖSTERİMİ, İSKENDERİYELİ HYPATİA!

Akdeniz Belediyesi, '8 Mart Emekçi Kadınlar Günü' kapsamında "Agora" adlı filmi kadınlara izletti. Tarihe 'Düşünce ve Aydınlanma Savaşçısı' olarak yazdıran İskenderiyeli Hypatia'nın hayat hikâyesini anlatan film ilgi gördü.

Akdeniz Belediyesi'nden kadınlara film gösterimi, İskenderiyeli Hypatia!

05 Mart 2016 Cumartesi 20:17

Haber Merkezi - Akdeniz Belediyesi Kadın Meclisi ve Kadın Müdürlüğü organizesinde, '8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü' etkinlikleri kapsamında "Agora" adlı filmin gösterimi sunuldu. Tarihin bilinen ilk entelektüel kadını İskenderiyeli Hypatia'nın hayat hikâyesini anlatan film yoğun ilgi gördü.
 
Akdeniz Belediyesi konferans salonunda düzenlenen filmin gösterimi öncesi bir konuşma yapan ve 8 Mart'ın tarihçesini anlatan İŞTAR Kadın Danışmanlık Merkezi'nden Sosyolog Ronya Canbey, "Biz biliyoruz ki 1910'ların başından bu yana ciddi anlamda bir kadın mücadelesi söz konusu. Kadın mücadelesi kendini her alanda göstermiştir. Fakat biliyoruz ki kadına karşı şiddet, hiçbir alan, hiçbir yer ve sınır tanımıyor. Dün Paris'te, bugün de Silopi'de katledilen 3 kadın arkadaşımız söz konusu... Zira bu 8 Mart, Sêvêlerin, Pakizelerin ve Fatmaların anısına adandı. Kadın mücadelesi bitmedi ve biliyoruz ki kadın mücadelesi 2 bin yıldır daha da büyüyerek sürüyor. Bugün gösterimini sunacağımız film Agora, tam da bunu konu alıyor. Eril zihniyetin kadına yönelik şiddeti nasıl ortaya koyduğunu çok iyi anlatan bir film" dedi.
 
Ronya Canbey, 8 Mart etkinlikleri kapsamında, yarın saat 13:00'te Akdeniz Belediyesi önünden başlayıp Özgür Çocuk Parkı'na bir yürüyüş gerçekleştireceklerini de belirterek, yürüyüşe katılım çağrısı yaptı ve konuşmasını bitirdi. Ardından da "Agora" adlı filmin gösterimine geçildi.
 
Agora Filmi Hakkında
 
"Yönetmenliğini Alejandro Amenabar'ın yaptığı 2009 yılı İspanya yapımı AGORA filmi, tarihin bilinen ilk entelektüel kadını olan HYPATIA'nin hayat hikâyesini anlatan bir dönem filmi.

4'üncü yüzyılın sonlarına doğru Roma İmparatorluğu çöküşün eşiğinde ama Mısır eyaletinin İskenderiye'si feneri ve en büyük kütüphanesi ile pırıl pırıl parlamaktadır. Kütüphane kültürün olduğu kadar dininde simgesidir. Paganlar atalarının ilahlarına buradan ibadet ederlerdi. Şehirlerindeki yerleşmiş pagan kültürü artık Yahudiler ve Hıristiyanlık tarafından tehdit altındadır.

Hypatia, hem İskenderiye Kütüphanesinin Müdiresi, hem de halka açık dersler veren dönemin tek kadın filozofu, matematikçi ve astronomu. İskenderiye Kütüphanesi yakıldığı zaman içine kapanacak, yalnızlaşacak ve evden çıkmadan evinde çocuklara ders verecektir. Onun astronomu üzerinde bir düşüncesini daha sonra 17'inci yüzyılda Kepler kanıtlayacaktır.

Hypatia adını tarihe "Düşünce ve Aydınlanma Savaşçısı" olarak yazdıracak ve "dini değil mantığı üstün tuttuğu ve bunu çok açıkça haykırdığı için" hazin sonunu hazırlayacaktır. Dinin ileri gelenleri İncil'de yazılanları kendilerine göre yorumlayacak ve cadı olarak ilan edecek, taşlanarak bedeni tüm İskenderiye'ye dağılacaktır."

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.