05 Mayıs 2024
  • İçel21°C

DİKENLİ İNCİR, ÇİFTÇİYE ALTERNATİF ÜRÜN OLACAK

Tarıma elverişsiz doğal ortamda yetişen ‘dikenli incir’in Avrupa’ya ihraç edilmesi için Erdemli Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü öncülüğünde proje çalışması başlatıldı.

Dikenli incir, çiftçiye alternatif ürün olacak

20 Mart 2016 Pazar 13:43

Haber MerkeziMersin’de Erdemli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce hazırlanan ve AB’den destek alan “Yöresel Ürünlerle Kırsal Kalkınma” projesiyle “Frenk yemişi” veya “kaynana dili” olarak da bilinen dikenli incirin modern tarım teknikleriyle yetiştirilmesi hedefleniyor.

Erdemli Belediyesi Kültür Merkezi’nde yapılan “Yöresel Ürünlerle Kırsal Kalkınma” projesi tanıtımında konuşan Erdemli Kaymakamı Osman Taştan, terör saldırıcı sonucu Ankara’da hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet yaralılara acil şifalar dilediğini, menfur saldırıyı yapanları da şiddetle kınadığını söyledi.

ÇİFTÇİYE ALTERNATİF ÜRÜN OLACAK

“Yöresel Ürünlerle Kırsal Kalkınma” konulu projenin Avrupa ülkeleri arasında kazanılan 10 proje içinde yer almasının önemli olduğunu belirten Taştan, “Projenin ana amacı, halen ülkemizde doğal ortamında kendiliğinden yetişen ve meyveleri dikenli incir olarak adlandırılan bitkinin kültür altına alınarak, modern bahçelerde modern tarım teknikleri ile yetiştiriciliğinin sağlanması hedeflenmektedir. Bu sayede öncelikle birim alandan elde edilen dikenli incir veriminin artırılması, meyve kalitesinin de iyileşmesi ve uniform bir yapıya kavuşması amaçlanmaktadır.

Bununla beraber dikenli incir üretimi ilin daha ziyade kırsal bölgelerinde, düşük vasıflı toprak yapısına sahip marjinal tarım alanlarında gerçekleştirilecek bir yandan kırsal alanların kalkınmasına katkıda bulunulurken, diğer taraftan da marjinal tarım alanları üretime ve ekonomiye kazandırılmış olacaktır. Bu proje ile bölge çiftçisine yeni bir meyve yetiştiriciliği de kazandırılmış olacaktır. Projeye katkı sunanlara teşekkür ediyorum” dedi.

500 ÇİFTİ EĞİTİM ALACAK

Gıda Tarım ve Hayvancılık Erdemli ilçe Müdürü Mehmet Türker de yaptığı konuşmada, dünyadaki dikenli incir üretiminde ve ticaretinde söz sahibi ülkelerden birisinin de İtalya olduğunu belirterek, bu proje ile ülkemizdeki dikenli incir üretimini kültür altına alarak, modern bahçelerde modern tarım teknikleri ile yetiştiriciliğinin yapılarak Avrupa ülkelerine pazarlanması amacı ile İtalya’da faaliyet gösteren UNISENA adlı Kurum, Akdeniz Natürel Yaşam Derneği ve Erdemli Ziraat Odası’nın projenin başvuru sahibi olduğunu söyledi.

166 bin Avro tutarındaki proje kapsamında Mersin ili ve ilçelerinde yaklaşık 500 çiftçi ile bu çiftçilere danışmanlık hizmeti verecek 25 ziraat mühendisine eğitim verileceğini belirten Türker, teorik ve uygulama aşamalarından oluşan eğitimler dikenli incirin yetiştirme şartları, toprak hazırlığı, besleme, sulama, budama, hasat, meyvelerin muhafazası ve pazarlama gibi konu başlıklarını içerecektir. 

Örnek bir deneme parseli teşkil edilerek üretimin bütün aşamaları ilgililerin gözlemlerine sunulacak, İtalya’dan davet edilecek uzmanların da katılımlarıyla dikenli incirin üretilmesi, beslenme açısından önemi ve bölge ekonomisine sağlayacağı katkıların ele alınacağı bir çalıştay yapılacak, Proje kapsamında İtalya’da 1 haftalık işbaşı eğitimi yapılacaktır. Ayrıca İtalya dönüşü dikenli incir üretici birliği kurulacak’’ diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.