30 Nisan 2024
  • İçel22°C

ESHAB-I KEHF'TE HIDIRELLEZ COŞKUSU YAŞANDI

Tarsus ve Mersin Büyükşehir Belediyeleri tarafından geleneksel hale getirilen ve bu yıl 22'ncisi düzenlenen Eshab-ı Kehf'te Hıdırellez etkinlikleri Eshab-ı Kehf mağarasının bulunduğu tepenin eteklerinde düzenlenen programla sona erdi.

Eshab-I Kehf'te Hıdırellez Coşkusu Yaşandı

09 Mayıs 2016 Pazartesi 00:23

Haber Merkezi - Binlerce vatandaşın yoğun ilgi gösterdiği etkinlik Akdeniz Mehter Takımı'nın Eshab-ı Kehf'e girişiyle başladı.

Alkışlar arasında tören alanına gelen mehter takımı, burada verdiği konser ile izleyicileri adeta coşturdu.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, Eshab-ı Kehf'in İslam Alemi açısından çok önemli bir yeri olduğunu belirtti

Hıdırellez Türk dünyasında kutlanan ilk yaz bayramı olduğunu belirten Başkan Can, "Bizler, İslam ve Hırıstiyan alemi açısından çok önemli bir yere sahip olan bu kutsal mekanda sizlerle bir arada olmanın heyecan ve mutluluğunu yaşıyoruz.

Hıdırellez, Türk Dünyasında kutlanan ilk yaz bayramlarından biridir. Kaynağı çok eskilere dayanır. Bu bayrama Anadolu'da ve Anadolu dışında Türk halkı büyük ilgi gösterir. Birçok gelenek ve görenek bu vesileyle yaşatılır. Dolayısıyla Hıdırellez, Türk toplumunu canlandıran, birlik ve beraberliği pekiştiren bir olgudur.

İnsanın güzelliğinin, gençliğinin, heyecanının, dorukta olduğu yılları ömrün baharı olarak nitelendirilir. İnsanlarda böyle de tabiatta farklı mı? Tabii ki değil, tabiatta da bahar şenlik, tazelik ve canlılıktır. Baharın gelişiyle tabiatta köklü değişiklikler olur. Bahçeler, kırlar renk renk çiçeklerle bezenir. Her taraf yemyeşil olur. Her yerde bir canlılık ve şenlik havası görülür. İnsanlar kışın vermiş olduğu uyuşukluktan, rehavetten kurtulur. Herkes coşar, yerinde duramaz olur. İşte bu nedenle, baharın gelişine mevsimlerin yaşandığı hiçbir yerde kayıtsız kalınamaz. Ancak bu ilgi Türk Dünyasında biraz daha fazladır. Dolayısıyla Türklerin yaşadığı hemen her yerde baharın gelişiyle birlikte Nevruz ve Hıdırellez kutlamaları görülür. Bu kutlamalar da sayılamayacak kadar çok adet ve geleneklerimizin ortaya çıkmasını sağlar.

Hıdırellez; Hızır ve İlyas peygamberin buluştuğu, bereketin ve bolluğun topraktan fışkırdığı, insanların yüreğine sevgi dolduğu, küslerin barıştığı, insanların doğa ile iç içe olduğu çok önemli bir gün" dedi.

Türk milletinin değerlerine her zaman sahip çıkacaklarını ifade eden Başkan Can, "Hıdırellez atalarımızdan bize kalan büyük bir miras ve bizler bu değere sahip çıkmanın gururu içerisindeyiz. Biz millet olarak varlığımızı sürdürebilmek için tüm bu değerlere sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bizleri millet yapan ortak değerlerimizden asla taviz vermeyeceğiz. Hıdırellez nasıl kardeşliği, dostluğu, yeniden canlanmayı ve hayata gelmeyi gösteriyorsa, biz de ülkemizde yaşayan tüm kardeşlerimizle bu kardeşliği ve dostluğu yaşatmak zorundayız. Biz her zaman bu aziz milletin ve onu millet yapan tüm değerlerin savunucusu olmaya devam edeceğiz. Bu kutsal mekanın daha da yaşanılır, şehrimize ve ülkemize yakışır bir hale getirilmesi ve siz değerli hemşehrilerimizin ihtiyaçlarının giderilebilmesi için Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Tarsus Belediyesi arasında imzalanan protokol gereğince çevre düzenlemesi ile ilgili proje çalışmalarında sona gelinmiş olup, inşallah gelecek yıl yeni hali ile bu alanda Hıdırellez bayramını hep birlikte kutlayacağız. Bu duygu ve düşüncelerle Hıdırellez bayramınızı kutluyor, daha nice güzel günlerde bir arada olmak dileğiyle hepinize sonsuz sevgi ve saygılarımı sunuyorum" şeklinde konuştu.

22 yıl önce başlattıkları Eshab-ı Kehf'te Hıdırellez etkinliklerin coşkuyla kutlanmasından gurur duyduğunu belirten Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Türk dünyasının birçok bölgesinde değişik adlarla bu etkinlikler hala sürdürüldüğünü söyledi. Kocamaz "Hıdırellez Birlik demek, dirlik demek, bütünlük demek bir milleti, millet yapan en önemli değerlerden birisi dinidir, birisi inancıdır, birisi örf adet gelenek ve görenekleridir, birisi milliyetidir, birisi bayrağıdır, biriside vatanıdır. Bu değerler manzumesi bir araya geldiği zaman ancak bir anlam kazanır. Yoksa insanları bir arada tutacak, tutkal görevi yapacak bu değerler ortadan kaldırıldığı zaman millet kavramının içi boşalmış olur. Dolayısıyla ortada ne millet kalır, ne devlet kalır, ne vatan kalır, ne bayrak kalır. 1994 yılında sizlerin gayretleri ve yoğun destekleri ile o günün şartlarında göreve geldiğimiz andan itibaren rutin belediyecilik anlayışının dışında kültür değerlerimize sahip çıkmak ve bunları yaşamak ve yaşatmak gelecek nesillere aktarmak düşüncesi ile yoğun bir gayret içerisinde girdik unutulmaya yüz tutmuş bir çok değerimizi yeniden üzerini temizledik, gün yüzüne çıkardık ve sizlerle paylaştık.

Hıdırellez'de bunlardan bir tanesi, baharın artık yaza dönüştüğü çiçeklerin meyveye ürüne dönüştüğü, toprağın artık tamamen canlandığı, insanların hareketlendiği, birlik ve beraberliğin pekiştiği, dayanışma ve paylaşma anlayışının her geçen gün biraz daha arttığı gün Hıdırellez" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından bisiklet yarışmasında kente özgü içecek ve yiyeceklerden olan Şalgam, Humus, Baklava ve Cezerye dallarında dereceye girenlere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi.
Türkiye'nin ünlü mevlithanlarından ve 2009 Dünya Kuran-ı Kerim okuma birincisi İstanbul Fatih Cami İmamı Hafız Bünyamin Topçuoğlu, Adana Kuran-ı Kerim okuma birincisi Hacı Mehmet Tanç ve Hafız Bayram Genç ilahi, mevlit ve Kuran-ı Kerim okudu. 

Kılınan öğlen namazının ardından 5 ayrı noktada kavurma, pilav, tatlı ve yoğurt dağıtımı yapıldı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.