29 Nisan 2024
  • İçel22°C

KAŞPAZARI YAYLASINDA GES E HAYIR

Anamur Kaşpazarı yaylasında kurulması planlanan santrale hayır demek için çed toplantısına davet

KAŞPAZARI YAYLASINDA GES E HAYIR

07 Mart 2024 Perşembe 11:21

Antalya’da Gazipaşa’nın ve Mersin’de Anamur’un ortak yaylası olan ve yerleşim alanını da kapsayan Kaşpazarı Yaylası Güneş Enerji Santrali (GES) tehdidi altında. Yaylaya yapılmak istenen projeyle ilgili "Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı” 8 Mart 2024 tarihinde yapılacak. 

Gazipaşa Akoluk ve Çığlık Mahalleleri sınırları içerisinde Gün Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan "G3- Antalya-1-2 GES (24 MWp/24 MWm/20 Mwe- 39,93 ha) projesi Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Başvuru dosyası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunuldu. 

Kaşpazarı Yaylası’nda yörüklerin yayladıklarını, hayvancılık yaptığını kaydeden Kaşpazarı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hüseyin Demir, Akdenizgercek.com.tr’ye konuştu. Başkan Demir, GES’e karşı olmadıklarını ama Gazipaşa’nın ve Anamur’un ortak yaylasında 157 ada, 1 parselde yapılması planlanan GES için doğru alanın burası olmadığını ifade etti. 

Mersin Anamur Kaymakamlığı’na başvuru yapan Başkan Demir, "Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı”nın sadece Gazipaşa’da değil Anamur’da da yapılamasını talep etti ve “Halk bilgilendirmesi sadece Antalya ili Gazipaşa ilçesi Akoluk Mahallesi sakinlerine yapılır ve adli mülk sahibi yöre halkı olan Mersin ili Anamur ilçesi Kızılaliler Köyü ve bahsi geçen diğer köy sakinlerine bilgilendirme yapılmaması halinde halkımızda infiale ulaşacak sıkıntıların da beraberinde gelmesi muhtemeldir” dedi.

ÇED Yönetmeliği gereğince ÇED sürecine halkın katılımını sağlamak, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla "Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı” O8.03.2024 tarihinde saat 14:00’da Antalya İli, Gazipaşa İlçesi, Akoluk Mahallesi’nde bulunan Akoluk Köy Konağı’nda yapılacak. Bu toplantıya bütün Anamur ve Gazipaşa halkı davet edildi.

Bölgeye göç eden yörükler ise bu bölgede kış aylarında çok yüksek miktarda kar yağdığını belirterek bu ortamda ges kurulmasının olanaksız olduğunu, karların eritilmesi için kullanılacak kimyasalların bölgenin içme suyu kaynaklarına karışarak çok büyük tehlikelere yol açacağını dile getirdiler.

kas2-004.jpg

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.