27 Nisan 2024
  • İçel23°C

TARSUS’A 10,5 MİLYAR LİRALIK DEV YATIRIM

Ekonomi Bakanlığı’ndan Tarsus’a dev doğalgaz yatırımı geliyor. Yapılan açıklamada, 4 milyon metreküplük ilave yeraltı doğalgaz depolama kapasitesi oluşturmak için Tarsus’a 10,5 milyar lira tutarındaki 2 adet stratejik yatırım teşvik belgesini verdi.

Tarsus’a 10,5 milyar liralık dev yatırım

19 Ekim 2015 Pazartesi 02:16

Haber Merkezi - Ekonomi Bakanlığı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin açıkladığı fakat detay vermediği 10,5 milyar lira tutarındaki iki adet stratejik yatırım teşvik belgesini açıkladı.

Yazılı yapılan açıklamada, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci; söz konusu yatırımların faaliyete geçmesi sonucu 4 milyon metreküplük ilave yeraltı doğalgaz depolama kapasitesi oluşacağını kaydetti.

Açıklamaya göre, enerji ithalatı, genel ithalatın önemli bir bölümünü teşkil ettiğinin bilindiği, bu nedenle enerji konusu gerek cari açık, gerekse arz güvenliği bakımından politikaların belirlenmesinde önem verilen konuların başında geldiği vurgulandı. Hızla gelişmekte olan Türkiye’de doğalgaz kullanımının sanayi ve konutlar için önümüzdeki dönemde de artarak devam edeceği öngörüldüğünden, enerji arz güvenliğinin sağlanması yanında mevsimsel talep ve fiyat dalgalanmalarını dengelemek ve maliyet avantajımızı artırmak için yer altı doğalgaz depolama kapasitesinin artırılması büyük önem taşıdığı belirtilerek, Ekonomi Bakanlığı tarafından uygulanmakta olan 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar kapsamında da, enerjide arz güvenliğinin sağlanarak, tüketicilere uygun fiyat üzerinden kesintisiz bir şekilde enerji temini için önemli düzenlemeler gerçekleştirildiği açıklandı.

İKİ AYRI YATIRIM YAPILCAK

Ağustos ayında gerçekleştirilen son karar değişikliği ile belirli büyüklükteki öncelikli yatırımlar stratejik yatırım olarak kabul edilmiş ve söz konusu karar değişikliğinin yürürlüğe girdiği tarihten bugüne kadarki süreçte bu kapsamdaki yer altı doğalgaz depolama yatırımları için iki adet stratejik yatırım teşvik belgesi düzenlendiği ve bu düzenlemelere göre, Mersin ili Tarsus ilçesinde gerçekleştirilecek tesisler için her birisi 7 milyar TL ve 3,5 milyar TL olmak üzere toplam 10.5 milyar TL tutarlarında 2 ayrı yatırım yapılmasının öngörüldüğü kaydedildi.

Bu yatırımların faaliyete geçmesi sonucunda toplam 4 milyon metreküplük ilave yer altı doğalgaz depolama kapasitesi oluşacağı ve BOTAŞ’ın Tuz Gölü'nde yapımı devam etmekte olan yeraltı depolama tesisi ile birlikte Türkiye’nin yıllık doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’luk bir kısmı depolanabilecek duruma geleceği açıklandı.

Açıklamaya göre; yatırımlar sayesinde uluslararası piyasalarda oluşacak fiyat dalgalanmaları ile mevsimsel talep dalgalanmalarından Türkiye’nin asgari düzeyde etkileneceği ve güvenli bir şekilde doğalgaz temini sağlanmış olacağı bildirildi.

Kaynak: Mersin Haberci

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.