18 Ekim 2024
  • İçel18°C

KENT KONSEYİ NASIL KURULUR

Köşe yazarımız Ahmet Doğan’ın kent konseyine dair ikinci yazısı

KENT KONSEYİ NASIL KURULUR

09 Haziran 2024 Pazar 14:01

Saygıdeğer okurlarım;

 

Bir önceki yazımda hatırladığınız üzere Anamur’da kent konseyinin kurulmasının ne kadar önemli olduğunu ve çok güzel adımların atıldığını yazmıştım. Hatırlamayanlar için tekrar etmekte fayda var.Kent konseyi yerleşim birimlerinde olmazsa olmazlardandır. Kısaca yaşadığınız şehrin dinamiklerini yansıtır. Nedeni ise, hem kamu kurum temsilcilerini, hem de sivil toplum kuruluşlarını bünyesinde barındırmasındandır. Kuruluşu yasa ve yönetmeliklerle belirlenmiş ve kentin dinamiklerini toplu şekilde kendi bünyesinde barındırmasıdır.

 

Kent konseyinin oluşturulması için yönetmelik mevcuttur.Biraz ona değinerek ardından sorunlara değinelim.

 

Sizleri çok sıkmadan bazı maddelere değinelim;

Yönetmelik madde:3; yönetmelik Belediye kanunun 76.maddesine göre hazırlanmıştır.

Madde 5: Kent Konseyleri belediye teşkilatı olan yerlerde, mahalli idareler genel seçim sonuçlarını izleyen 3 ay içinde, 8 inci maddede belirtilen üyelerden oluşur.

MADDE 8 – (1) Kent konseyi; merkezi yönetimi, yerel yönetimi, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarını ve sivil toplumu ortaklık anlayışı ile buluşturmak üzere aşağıda belirtilen kişi, kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşur:

 

a) Mahallin en büyük mülki idare amiri veya temsilcisi,

b) Belediye başkanı veya temsilcisi,

c) Sayısı 10’u geçmemek üzere illerde valiler, ilçelerde kaymakamlar tarafından belirlenecek kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri,

ç) Mahalle sayısı yirmiye kadar olan belediyelerde bütün mahalle muhtarları, diğer belediyelerde belediye başkanının çağrısı üzerine toplanan mahalle muhtarlarının toplam muhtar sayısının yüzde 30’unu geçmemek ve 20’den az olmamak üzere kendi aralarından seçecekleri temsilcileri,

d) Beldede teşkilatını kurmuş olan siyasi partilerin temsilcileri,

e) Üniversitelerden ikiden fazla olmamak üzere en az bir temsilci, üniversite sayısının birden fazla olması durumunda her üniversiteden birer temsilci,

f) Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların, noterlerin, baroların ve ilgili dernekler ile vakıfların temsilcileri,

g) Kent konseyince kurulan meclis ve çalışma gruplarının birer temsilcisi.  

 

Buraya kadar kent konseyinin nasıl kurulacağını anlatmaya çalıştım. Anamur’da kent konseyi kurulduktan sonra yazdığım yazı üzerine bir çok sivil toplum kuruluşu beni aradı.Tek ortak nokta olarak söyledikleri bir şey vardı “ Neden bizim haberimiz yok” tek sordukları soru buydu. 

 

Evet kent konseyi oluşturulurken ve seçimi yapılırken neden bir duyuru yapılmadı ? neden sivil toplum kuruluşlarına bilgi verilmedi ? Herkesin kafasındaki soru işareti ve sorduğu soru bu.

 

Haklılar mı? Haksızlar mı? Eğer hiç duyuru yapılmadıysa ve kendi kendilerine toplanıp karar aldılarsa elbette haklılar, yok ilan yapılıp haber verildiyse ve gelmedilerse de boşa yorum yapıyorlar.Özellikle 5.maddenin (d) bendindeki siyasi parti temsilcileri bu konuda muzdaripler.

 

Sonuç olarak ; kent konseyleri şehrin kamu kurum temsilcileri ve tüm sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile oluşur.Siyasi olarak İster sizin tarafınızda olsun, isterseniz karşı görüşte olsun farketmez.Tüm dinamikleri bir arada toplamak zorundasınız.Yani amaç, tüm görüşlerin alınarak ortak bir çalışma grubu oluşturulması ve Belediyeye de ortak görüşlerin bildirilerek halkın taleplerinin iletilerek yerine getirilmesinin sağlanmasıdır. 

Sonuçta bir kent sadece sizin görüşlerinize sahip vatandaşlarla dolu değil, bir çok karşıt görüşte olup farklı talepleri olan vatandaşlar da mevcuttur.

 

Bizden iletmesi, seçimin nasıl yapılıp yapılmadığını sorduklarına göre açıklama ilgilelere düşer. 

 

Saygılarımla

Ahmet Doğan

Harita ve Kadastro Mühendisi

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.