21 Kasım 2024
  • İçel18°C

AKKUYU'DA ÇATLAK

Akkuyu'da Nükleer Santralin temelinde çatlaklar oluştu.

AKKUYU'DA ÇATLAK

07 Mayıs 2019 Salı 11:31

Mersin Akkuyu'da inşaatı devam eden Nükleer Santralin temelinde çatlaklar oluştu. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) oluşan çatlaklara müdahale etti. Betonlarda meydana gelen çatlaklar kırılarak yenilendi.

Rus Rosatom, Mersin-Akkuyu’da her biri bin 200 megavatlık, toplam 4 üniteden oluşan 4 bin 800 megavat gücünde Türkiye’nin ilk nükleer santralini inşa ediyor.

İlk ünitenin 2023 yılında işletmeye alınması ve elektrik üretimine başlaması hedefleniyor. Diğer ünitelerin de birer yıl arayla işletmeye alınması öngörülüyor. Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ),üretilen elektriğin ilk 2 ünitede yüzde 70’ini, diğer 2 ünitede yüzde 30’unu 15 yıl boyunca 12.35 dolar/ sentten satın alacak.

YÜKSEK TEKNOLOJİ

Türkiye için yeni ve yüksek bir teknoloji olan nükleerde, her aşamada hem ulusal hem de uluslar arası ve “bağımsız” kuruluşların denetimi ve onayı gerekiyor.

Kuşkusuz TAEK, (kısa süre önce bir kanun hükmünde kararname ile Nükleer Düzenleme Kurumu oluşturuldu. Kurul, santralle ilgili inşaat aşamasından başlayarak gerekli denetleme ve düzenlemeleri yapacak) büyük sorumluluğu bulunuyor.

TAEK’TEN KRİTİK “ÇATLAK” MÜDAHALESİ

TAEK, bu konuda yaz döneminde önemli bir sınavdan geçti. HABERTÜRK, Türkiye kamuoyunun ilk kez duyacağı kritik gelişmenin ayrıntılarına ulaştı. Peki ne oldu?

Rosatom; yaz döneminde 80 metre eninde, 80 metre boyunda yaklaşık 3 metre yüksekliğinde reaktörün oturacağı temeli atmak üzere mesai verdi. Temel alanı belli büyüklükte parçalara bölündü ve beton döküldü. Ancak, bazı bölümlerde çatlaklar oluştu. İlk çatlak temmuz ayında tespit edildi. Beton konusunda uzmanlardan ve değişik üniversitelerde görev yapan akademisyenlerden danışman kadrosu bulunan TAEK, saha denetimlerinde çatlağı tespit etti ve müdahalede bulundu. Sorunlu beton kırıldı. Yeniden atıldı.

BİR KEZ DAHA ÇATLAK OLUŞTU

İzleyen günlerde, bir kez daha denetimlerde bazı bölümlerde çatlak olduğu saptandı. TAEK, talimat verdi ve çatlak olan bölüm tümüyle kırıldı ve yeniden yapıldı. 1200 megavatlık ilk ünitenin, reaktörün oturacağı “baz temel” olarak anılan bölümünde beton işi tümüyle tamamlandı. 

untitled-2-recovered-recovered-2.pngakkuyu-1-aa.jpg

Olcay AYDİLEK / HABERTÜRK

 

 

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.