22 Kasım 2024
  • İçel17°C

ANAMUR'DA HAYVANCILIK KÖR TOPAL

Hayvancılıkla geçimini sağlayan Toker Uysal, içinde bulunduğu zorlukları anlatarak dert yandı.

Anamur'da hayvancılık kör topal

20 Mart 2015 Cuma 09:45

Mersin’in Anamur İlçesi’nde hayvancılıkla geçimini sağlayan 45 yaşındaki Toker Uysal’ın 70 koyunun  tamamı aksayarak yürüyor. Koyunlarının sert zeminde yürüyememesi nedeni ile Uysal otlayacağı yerlere kumsaldan götürmeye çalışıyor.

Koyunlarını beslemek için aldığı yem kadar ilaçlara da para ödediğini söyleyen Uysal,  “Ne yapacağımı bilemiyorum. Onca uğraşlarıma rağmen hem tırnakları çürüyor hem de açlar. Onlarda aç ben de açım. Buradan Erdoğan’a selam söylüyorum” diyerek dert yandı.

Kendisine sosyal medyadan "Dünyayı kurtaran adam" adının takıldığını söyleyen Toker Uysal, sıkıntılarını koyunlarını otlatırken söylediği "Sarı Yaylam Türküsü" unutmaya çalışıyor.

Koyunlarda tırnak hastalığı

Koyun ve keçilerde tırnağın üzerindeki yumuşak dokuların, parmak arası derisinin, derin dokuların yangısı (iltihabı) ve nekrozu (ölümü) ile ortaya çıkan enzootik karakterli bir hastalıktır.

Hazırlayıcı nedenler olarak ağıl hijyenine uyulmaması, bozuk ve deforme tırnak şekillenmesi, tırnak yan duvarının uzayıp taban doğru kıvrılması ve buraya çamur-gaita dolması ile tırnağın yumuşayıp maserasyona uğraması.

Hasta koyunların ağılda sağaltılması, yontulan tırnak parçalarının etrafa saçılması da etkilidir. Hazırlayıcı nedenlerin sonucunda tırnağın yapısı bozulur ve koruyucu görevini yapamaz hale gelir. Oluşan çatlak ve yarıklardan direkt olarak enfeksiyon etkenlerinin girmesi ile hastalık oluşur.

Belirtileri; Hastalık önce bir tırnakta başlar ve zamanla dört tırnakta da görülür.

Başlangıçta parmakların birleşme yeri ve tırnak çevresinde kızarıklık, hafif yapışkan ve kötü kokulu sıvı, püstül oluşumu ve ulkuslar (ülserler) gözlenir.

İlerleyen dönemlerde peynir kıvamında kötü kokulu bir eksudat birikintisi oluşur. Bu birikinti tırnak yapılarının  arasına girer. Hastalığın son evresinde tırnak ayrılıp düşer, derin dokularda ölüm meydana gelir. Meydana geldiği tırnak sayısına bağlı olarak topallıklar meydana gelir.

Hastalığın meydana gelmemesi için koruyucu önlemlerin alınması önemlidir. Tırnak bakımının yapılması, ağıl hijyeninin iyi olması, barınakların dezenfeksiyonu, hasta hayvanların sürüden ayrılması, sağatılan hayvanların karantina tutulduktan sonra sürüye tekrar katılması önemlidir. Ağış girişlerine uygun solüsyonlarla hazırlanan ayak banyoları konulabilir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.