22 Kasım 2024
  • İçel18°C

AŞUT: MERSİN ÜZERİNDE BAŞKA BİR ŞEY OYNANIYOR

MTSO Başkanı Aşut: “Mersin’le ilgili başka bir şey mi konuşuluyor bilemiyoruz” diyerek kentin yaşadığı sorunları anlattı.

Aşut: Mersin üzerinde başka bir şey oynanıyor

17 Ağustos 2015 Pazartesi 02:25

Haber Merkezi - Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, Radyo Ülkü’de katıldığı canlı yayında, Mersin’in genel ekonomik ve yatırım sorunlarından, ihracat rakamlarına, Suriyeli sorununa, fuarlarda yaşanan sıkıntılara ve kentin en önemli problemi olan genç işsizlik konularına değindi.

“SANAYİCİ MAĞDUR OLUR. BU YAPININ AYAKTA DURAMAYACAĞINI NET OLARAK SÖYLEYEBİLİRİM”

Son günlerde Mersin de dillendirilen ‘yeni sanayi odası kurulması yönünde çalışmalar var’ söylentileri üzerine değerlendirmeler de bulunan Aşut, konuya temkinli yaklaşarak, şunları kaydetti: “Bir sanayi odası kurulması için bu sanayicilerin bazı şeyleri öğrenmesi gerekiyor. Kanunun neler emrettiğini görmemiz gerekiyor. Eğer sanayi odası kuracak olan bir grup varsa önce ben imza vermeye ve bu grubun başında yürümeye söz veriyorum. Yeterli sayıda sanayici olursa ve kanunun belirttiği şartlar oluşursa TOBB’nin de diyeceği bir şey yoktur. Birde, sanayi odası kurulduğu zaman ilin sınırları içerisinde tüm sanayicilerin tüm gereksimlerine cevap verecek bir yapıyı da kurmak gerekiyor. Tabi burada sanayici mağdur olur. Az sayıda sanayicinin katılımı ve aidatları ile bu yapının ayakta duramayacağını net olarak söyleyebilirim.”

“MERSİN’E UYMAYAN BİR ELBİSEYİ MERSİN KABUL ETME ŞANSINA SAHİP DEĞİL… YÜZLERCE REVİZYON İMAR PLANI MECLİSİ GASP EDİYOR.”

Mersin de bir önceki belediye başkanlığı döneminden kalma planlama sorunları yaşandığına dikkat çeken Aşut, mevcut belediye başkanının cazibe merkezi oluşturma konusunda yaptığı çalışmaları takip ettiklerini söyleyerek şöyle devam etti:  “1/100.000 ölçekli planda bazı bölümlerini iptal ettiren kurumların başındaydık. Bu çerçevede Mersin’e uymayan bir elbiseyi Mersin kabul etme şansına sahip değildir. O yüzden birebir şuanda Büyükşehir Belediyesi cazibe merkezleri ve imar planları üzerinde çalışıyorlar.  Tabi ben dönem dönem meclis gündemlerini okuduğum zaman küçücük küçücük parsellerle ilgili afaki revizyon talepleri geldiğini rahatlıkla görüyorum. Buda beni rahatsız ediyor açıkçası… Mersin de ana sorunları biz büyük bir projeksiyonla çözemesek imar konusunda o küçükler hale devam edecektir ve Büyükşehir meclisini bunların gasp etmesini açıkçası esefle izliyorum. Revizyon bir sefer yapılır ve hepsi birlikte yapılır. Büyükşehir Belediyesi cazibe merkezleri üzerinde çalışıyor. Bu konuda tüm kesimlerin görüşünü alıyor. Bu bağlamda imar planında ana sorunlar çözülmeli. Yoksa oluşacak yüzlerce küçük revizyonun önüne geçemezsiniz. Yatırımcıya doğru imar planıyla işaretlenmiş yerleri gösterebilmeliyiz. Çalışmalar tamamlandığı zaman, Mersin 2-3 yıl sonra cazibe merkezi haline gelmiş olacak.”

“DOLGU LİMAN YAPILACAK. YATIRIMCI ARANIYOR”

Serbest bölge ve liman konularına değinen Aşut, “Serbest bölge tıkandı kaldı. Kanunun yok edilmesine, geriye dönük çalışmalar olmasına rağmen buralar cazibe merkezi olmayı sürdürüyor. Bu bakımdan daracık yerlerde buraları tutma şansına sahip değiliz. Bakınız limanda da denize doğru dolgu ile yeni bir dolgu liman yapılacak. Bunun maliyeti çok yüksek.

Çandarlı ile Mersin ÇED sürecini tamamlarken bu işe Çandarlı başladı ama Mersin başlayamadı. Yap İşlet Devret modeliyle bu işi yapacak yatırımcı aranıyor. Mevcut limandan da farklı bir fonksiyona sahip olacaktı. Bu işin geç kalacağını gören MIP şuan limanda mendireği uzatarak transit taşımacılık noktasına getirilmeye çalışılıyor. Büyük gemileri buraya alamazsanız burası sadece durak olur ve katma değer sağlayamazsınız. Maliyetleri azaltma adına Mersin Limanı’na alternatif liman da oluşturulmalı. İskenderun giderek alternatif oluyor. Mersin’e dökme yükü getirtmeliyiz.”Şeklinde konuştu.

“LOJİSTİK MERKEZİ PROJESİ ENGELLENDİ”

Lojistik merkezi projesinin 5 yıl boyunca engellendiğini açıklayan Aşut, bu projeden vazgeçtiklerini, uygun ortam varken bu işi yapamadıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

“Devlet, Hükümet ve herkes bu projeye hayır demedi ama hiç kimse de yapılması için kılını kıpırdatmadı. Mersin’in mozaiğinin doğru kullanılmamasından Mersin şu an bazı sıkıntılar yaşıyor. Elimizde bu kadar ulaşım modu varken sıkıntı yaşıyoruz. Olan olmayan gümrük kanunlarıyla Mersin ve hinterlandı transit yük ve elleçleme konusunda cazip bir yer değil. Ticareti durdurma noktasına getirirseniz sıkıntı olur. İşte geçtiğimiz hafta içerisinde Serbest Bölge de olan, yakın zamanda limanda yaşayacağımız sıkıntılar gibi. Mersin üzerinde başka bir şey oynanıyor.

Mersin dış ticarette güçlü ama dış ticaretten para kazanmasının önüne engel çıkarılıyor. Antrepolar boş duruyor. Buralar önemli yerler. İşadamları hırsız görülmemeli. Kurallar doğru konulursa sonuç alınır. İstanbul da herhangi bir bekçi adına kayıtlı şirketler kurulmuş Mersin de depo kiralanmış. İlk 6 ayda Türkiye’de ihracat %13 düşerken Mersin’de %3 düştü. Bu Mersin’in gücünden kaynaklanıyor. Mersin, eskiden ihracat fazlası verirdi şimdi tıkanıyor, kan kaybediyor. Mersin’le ilgili başka bir şey mi konuşuluyor bilemiyoruz. Biz kontrollerden yana dertli değiliz. Kimse bunun karşısında değiliz. Ama siz herkese hırsız olarak bakarsanız o memur, o vekil de bu iş adamlarının ödediği vergilerle maaş alıyor.”

“CNR FUARCILIK YETERİNCE ÇALIŞMADI”

Fuarlar konusunda istenilen başarının yakalanamama sebeplerini de sıralayan Aşut, civar illerdeki fuarları gözümüzde büyütmememiz gerektiğini söyleyerek, “Eksiğimiz yok demiyorum. Ama biz nasıl başka fuarları anlatıyorsak Adanalılar da Mersin’deki bazı fuarları ballandıra ballandıra anlatıyorlar. Biz bu işe başladığımızda bu civar illeri kapsayan ve kent dinamikleriyle Çukurova fuarcılık kuruluyordu. İsmini vermek istemediklerim o dönemde ‘Bu bizim olacak’ dediler. Bugüne baktığımızda ise belediyenin yaptığı yer kiralanıyor. Adana ile bir rekabet göze çarptı. Fuarcılık artık dünyada çöküşü başladı. İnternet çıktı. Artık sadece dokunmuyorsunuz ama her şeye ulaşabiliyorsunuz. İnsanlar fuar ihtiyacını artık burada gideriyor. Çok özel bir ürün olmazsa, turizm ve otomotivdeki fuarlar sadece öne çıkıyor. CNR Fuarcılık Mersin de bir şeyler yapmaya çalıştı ama yeterince çalışmadı yeterli hizmet veremedi. İyi reklam yapamadı. Basın camiasıyla ters düştü. Bizde artık devre dışıyız. Çünkü Onlar kazanıyor sıkıntı olunca biz zor durumda kalıyoruz. Biz Oda olarak fuar kültürünü oluşturma noktasında çalışıyoruz. Bazı sektörlerin fuarlara gerçekten ihtiyacı var” Dedi.

“SURİYELİLERİN KURALLARA UYARAK YAŞAMALARINI SAĞLAMAMIZ LAZIM”

Suriyeli sorununu kucaklarında bulduklarını anlatan Aşut, Mersin’deki işsizlik ve Suriyeli sorunu ilgili de şunları söyledi: “Biz insanlık görevi olarak üstümüze düşeni yaptık. Suriyeli gençler burada kalacaklar. Dönmeyi düşünmüyorlar. Kanuna aykırı çalışanlar var. Şirket kuranlarla ilgili sıkıntı yok. Onlar izinlerini alıyorlar, sermeye koyuyorlar, oturma izinlerini alıyorlar. Ama en büyük sıkıntı esnaflarımızı da sıkıntıya sokan esnaf türü iş yerleridir. Tabi birde bu insanlar ekmek bulamazlarsa konu farklı yerlere gelir. İş biraz kabullenilmiş gibi görünse de Mersin pek kabul etmez. Benim en büyük sıkıntım bunların kanuni bir çizgiye çekilmesidir. Trafikte dahi yeni yeni uygulana geçici plakalar bizlerin yoğun baskıları ve yazışmaları sonucu hayata geçmiştir. Ama bunda da geç kaldık. Bazı şeyleri kabullendirerek ve kurallara uyarak yaşamalarını sağlamamız lazım. Kurallara uymadıkları sürece problem yaşıyoruz.

Dışarıdan gelen olarak benim ekmeğimi alırsanız ben ise o ekmeği yedirmem. Biz toplum olarak insanları kucaklar ve misafirperverizdir. Dinimizde de bu böyledir. Ama bu böyle olmaz, bir yere gelecek bu defa başka sıkıntılar ortaya çıkacak olması korkumdur. İşsizlik noktasında da Türkiye ortalamasının üzerinde olsak da genç işsizlik çok fazla. Mesleki eğitime ağırlık vermeliyiz. Bu konuda yapılması gereken çok şey. Eğer gençlerimize iş bulamazsak dışarıdan gelen bu kadar insanla birlikte biz huzur içinde oturamayız.”

Kaynak: Mersin Haberci

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.