22 Kasım 2024
  • İçel15°C

BAROLAR, "AVUKATLIK YASASI"NDA DÜZENLEMELER İÇİN DÜĞMEYE BASTI

Aralarında Mersin’in de bulunduğu 6 bölge barosu, Adalet Bakanı Kenan İpek’e sundukları raporla ’Avukatlık Yasası’nda yapılmasını istedikleri hukuksal düzenlemeler için destek istedi.

Barolar, "Avukatlık Yasası"nda düzenlemeler için düğmeye bastı

13 Temmuz 2015 Pazartesi 22:08

Haber Merkezi - Mersin, Adana, Aydın, Hatay, Gaziantep ve Osmaniye Baro başkanları, Ankara’da Adalet Bakanı Kenan İpek ile görüştü. Baro başkanları, Avukatlık Yasası ile ilgili hukuksal düzenleme gerektiren konulara ilişkin bir rapor hazırlayarak, Bakan İpek’e sundu.

Barosu Başkanı Alpay Antmen, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ülke şartlarına, meslek ihtiyaçlarına ve çağa uygun Avukatlık Yasası çalışmasının, tüm baroların ve avukatların aktif katılımıyla bir an önce çıkarılmasını istediklerini söyledi.

Avukatlık mesleğinin içinde bulunduğu ve yapılmasını zorlaştıran düzenleme ve uygulamaların bakanlık tasarrufunda olabilenleri için Adalet Bakanlığı’nın, tasarrufu ile çözülmesi imkanı bulunmayan kısımlarının da bu yönde gerekli çalışmalar yapılmak üzere, ilgili bakanlıklara ve kurumlara gönderilerek düzenleme yapılması için harekete geçtiklerini söyleyen Antmen, “Daha eşit, adil ve güçlü bir savunma için her bireye, yöneticiye, siyasetçiye görev düşmektedir. Avukatlık Yasası’na ilişkin düzenlemeler sadece biz baroların değil tüm toplumun talepleri olmalıdır” dedi.

"AVUKATLIK ÜCRET SÖZLEŞMESİ SERBEST OLMALI"

Antmen, Bakanlığa gönderilen raporda öncelikli olarak düzenleme istenilen hususları şöyle sıraladı; "Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ne göre belirlenen asgari ücretin davanın açıldığı yer barosuna yatırılması, avukatlık sözleşmesinin geçerlilik şartı haline getirilmeli, asgari ücretin baroya yatırıldığına dair makbuz ilgili kişi ya da kuruma sunulmadıkça avukatlık hizmeti başlamamalıdır. Avukatlık hizmetinin baroya asgari ücret yatırılmadan verilmesinin kaçınılmaz olduğu durumlarda, avukatın da talebiyle asgari tutarın baroya yatırılması ya da Adli Müzaharet düzenlemesinden yararlanması için ilgili tarafa 15 gün süre verilmelidir. Baroya yatırılan asgari ücret üzerinden öngörülen vergi, ödeme yapılan baro tarafından kesilerek hazineye aktarılmalı, kalan tutarın bir bölümü tüm avukatlara eşit olarak paylaştırılmak ve avukatın sağlık ve emeklilik primleri ödenmek üzere havuza aktarılmalı, kalan kısmının ise adına vekalet düzenlenen avukatın hesabına aktarılmalıdır. Baroya yatırılan tutar ile birlikte toplamı avukatlık asgari ücret tarifesindeki azami miktarı geçmemek kaydıyla, avukatlık ücret sözleşmesi yapmak serbest olmalıdır.

Avukatlık mesleğinin iş alanları, mali müşavir ve noterlere devredilmemelidir. Avukata verilen vekaletnameler noterler tarafından değil, avukatlar tarafından düzenlenebilmelidir. Avukata verilen vekaletname, avukatın bağlı bulunduğu baro tarafından düzenlenerek, gelirinin bir kısmı avukatlara ödenmek üzere oluşturulacak bir havuza aktarılmalıdır. 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince soruşturma ve kovuşturma makamlarının talebi üzerine görevlendirilen müdafi veya vekillere ödenecek meblağlar için Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan, Ceza Muhakemesi Kanunu Gereğince Görevlendirilen Müdafii ve Vekillere Yapılacak Ödemelere İlişkin tarifenin; Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı tarafından kabul edilen Avukatlık Asgari Ücret Tarifesindeki asgari tutarlar düzeyine çıkarılmalı ve CMK gereği avukata ödenecek meblağlar, hiçbir verginin konusu olmamalı, müdafii veya vekile görevlendirme talep eden ilgili mahkeme, savcılık veya kolluk tarafından dosya örneği resen ve ücretsiz olarak verilmelidir.

CMK kapsamında görevlendirilen müdafii ve vekillere ödenen ücretlerden vergi kesintisi yapılması, Ceza Muhakemesi Kanununun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunun 13. maddesine açıkça aykırılık teşkil ettiğinden bu vergi kesintilerinin tamamen ortadan kaldırılması zorunludur."

Düzenlenmesini istedikleri konuları ana başlıklar altında sıralamaya devam eden Antmen, raporda adli yardım ödeneklerinin arttırılması, temsilde avukat zorunluluğu getirilmesi, işe giriş sözleşmelerinin avukatlarca hazırlanarak imzalanması, avukatlığın şirket faaliyeti olarak görülmemesi, yabancı avukat çalışmasına izin verilmesi gibi taleplerin yer aldığını kaydetti.

"AVUKATLARA YEŞİL PASAPORT VERİLSİN"

Raporda, avukatlara yeşil pasaport verilmesi yönünde bir talep de bulunduğunu aktaran Antmen, şöyle devam etti; "Avukatların faaliyetinin niteliğinin kamu hizmeti olması sebebiyle, kıdemlerine bakılmaksızın kamu çalışanları gibi yeşil pasaport hakkına sahip olmalıdırlar. Silah, ruhsatname vergi ve harçları avukatlardan alınmamalıdır. Hakim ve savcılara tanınan istisnalar avukatlara da aynen tanınmalıdır. Özel kanunlarla getirilen bütün sınırlamalar kaldırılarak, bazı kurum ve kuruluşlara getirilen ayrıcalıklar ortadan kaldırılarak, malvarlığına ilişkin (değeri para ile ölçülebilen) tüm davalarda istisnasız avukatlık ve karşı taraf avukatlık ücreti nispi hale getirilmelidir. Avukatın UYAP ortamında vekalet sunmadan dosya incelemesine ilişkin kaldırılan uygulamaya geri dönülmeli ve hakimin uygun gördüğü hallerde avukata UYAP üzerinden dosya inceleme imkanı sağlanmalıdır.

UYAP ortamı üzerinden SGK sorgusu tekrar aktif hale getirilmelidir. Mahkemeler, Savcılık ve İcra Müdürlüklerinde evrakların tam, eksiksiz ve tarih sırasına uygun olarak bütün kalemlerde taranması için gereken tüm önlemler alınmalı ve düzenleme yapılmalıdır. Yargıtay kararlarının, avukatların kullanımına açık hale getirilmesi sağlanmalıdır. Adliyelerin idaresi Başsavcılık, Adli Yargı Komisyon Başkanlığı ve Baro Başkanlığı tarafından ortak olarak kurulacak yönetimle sağlanmalıdır."

Kaynak: Hürriyet

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.