BAŞKAN TURGUT, SİLİFKE KALESİ’NDEKİ KAZI ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ
Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut, Kültür ve Turizm Bakanlığının izni ile Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Boran başkanlığındaki 54 kişilik ekip tarafından yürütülen Silifke Kalesi’ndeki kazı çalışmaları inceledi.
19 Ağustos 2015 Çarşamba 01:22
Haber Merkezi - Tarihi kaledeki çalışmalarda önemli bulgular elde edilmesi hedeflenirken, tarihi Silifke Kalesi’nde kazı ve restorasyon çalışmalarının bu yılki bölümü tüm hızıyla devam ediyor.
Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut, ünlü gezgin Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde, 17’nci yüzyılda 23 burcu bulunduğu belirtilen ancak aradan geçen yıllarda bunun 13’ünden eser kalmayan Mersin’in Silifke ilçesinin sembolü Silifke Kalesi’nde yapılan kazı çalışmaları hakkında Kazı Başkanı Boran’dan bilgi aldı.
BORAN: ‘SİLİFKE KALESİ, BÖLGENİN TURİZM POTANSİYELİNİ BARINDIRIYOR’
Daha önce kale içerisinde Karamanoğlu döneminde yapılan ve Osmanlı döneminde şu anki şeklini aldığı tahmin edilen caminin ortaya çıkarıldığını hatırlatan kazı başkanı Prof. DR. Ali Boran, "Caminin tespitinin ardından buranın iki tarafında, 17. ve 18. yüzyılda bölgenin sivil mimarlık örneklerini yansıtan cadde ve sokakların örneklerini bulduk. Yine sokakları ve caddeleri açmaya devam edeceğiz. Bu dönemde özellikle şehrin dokusuyla ilgili seramik bulguları bulabileceğimiz sarnıçları açacağız. Kalenin doğu tarafında bulunan bir dini mekân olarak geçen ama şu anda bilemediğimiz, daha sonra bunun tespitini yapacağımız mekânı da açacağız."
Boran, kalenin aynı zamanda Kıbrıs’ın fethinden sonra Osmanlı’nın önemli kalelerinden birisi haline geldiğini belirterek,"Kıbrıs’la Osmanlı’nın bağlantısını kuran ve burada hem askerin hem de diğer tesisatın taşındığı, barındığı mekânları ve bölümleri tespit etmeyi düşünüyoruz. Bu çalışmalarımız, 5 üniversiteden 15 bilim insanı, 16 öğrenci ve 18 işçiyle beraber eylülün sonuna kadar devam edecek." dedi. Boran, kalenin ve bölgenin büyük bir turizm potansiyeli de barındırdığını kaydetti.
BAŞKAN TURGUT, ‘KAZI ÇALIŞMALARIMIZA İMKANLARIMIZ DAHİLİNDE DESTEK VERİYORUZ’
Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Boran’dan kazı çalışmalarıyla ilgili bilgi alan Belediye Başkanı Mustafa Turgut, ‘Tarihi Silifke kalemizde başlatılan kazı çalışmalarını yerinde inceledik. Temel belirlemelere göre Helenistik ya da erken Roma döneminin olduğu anlaşılan kale, geçirdiği onarım ve değişiklikler sonucu bugün bir Orta Çağ kalesi görünümündedir.
İlçemize hakim 185 metre yüksekliğinde bir tepe üzerinde yapılmış olan çevresi kuru hendekle çevrili oval biçimdeki kalenin içinde kemerli galeriler, su sarnıçları, depolar ve diğer yapı kalıntıları bulunmaktadır. Evliya Çelebi Seyahatname’sinde, 17. yüzyılda Silifke Kalesi’nin 23 burcu olduğunu, içinde bir cami ve 60 ev bulunduğunu yazar; ancak burçların bir kısmı ve kale içi tümden yıkık durumda olduğundan tam belirlemesini yapmak güç olduğu ifade ediliyor. Hâlâ görülebilen 10 adet burç kalemizde bulunuyor.
17. ve 18. yüzyılda bölgenin sivil mimarlık örneklerinin gün ışığına çıkmasını sağlayan Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Boran ve ekibine çalışmalarında başarılar diliyorum" dedi.
Ekip başkanı Prof. Dr. Ali Boran, Silifke Kalesi’nin biran önce turizme kazandırılması için halkın desteğine de ihtiyaçlarının olduğunu sözlerine ekledi. Kazı çalışmalarını incelemeye Silifke Belediye Başkanı Dr. Mustafa Turgut’un yanı sıra Başkan Yardımcıları Ömer Savar ve Esen Tol, Kazı Başkanı Ali Boran ve Basın Koordinatörü İshak Kozak’ta katıldı.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Anamurlunun Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.