CARETTA CARETTALAR YUMURTADAN ÇIKMAYA BAŞLADI
Caretta Caretta'lar yumurtadan çıkmaya başladı. Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için koruma altına alınan Caretta Caretta ve Chelonia Mydas türü deniz kaplumbağalarının Mersin sahillerine bıraktığı yumurtalardan yavrular çıkmaya başladı.
19 Temmuz 2015 Pazar 18:00
Haber Merkezi - Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, sahilde dolaşanların deniz kaplumbağaları yavrularıyla ilgili duyarlı olması gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Serap Ergene, anne kaplumbağaların bu yıl Mersin'deki Kazanlı'da 300, Alata'da 150 ve Davultepe sahilinde ise 80 yuva yaptığını belirtti.
Prof. Dr. Ergene, "Gece karanlığında yuvadan çıkan yavru kaplumbağalar karada bulundukları sürece deniz ufkundaki ışık parıltısına doğru yol alır. Kumsalın gerisinde yer alan bir ışık kaynağı deniz kaplumbağalarını ölüme götürür" uyarasında bulundu.
Ramazan Bayramı itibari ile çıkışların başladığını hatırlatan Prof.Dr. Ergene, "Denizde, kumsalda, kaplumbağa yuvalarına her hangi bir zarar vermeden onları koruyalım. Kaplumbağalar kumsala çıktığı andan itibaren ışıklandırmalar, köpekler, insanlar bir tehlike olabiliyor. Özellikle insanlar rahatsız edebiliyor. Davultepe sahilinde insan yoğunluğu çok fazla. Bu yüzden deniz kaplumbağası rahatsız olabiliyor. Eğer bu mucizevi ana tanıklık etmek istiyorsak, sessiz şekilde en az 10 metre uzaktan izlemeliyiz. İnsanlar yardım etmek istiyor ama zarar veriyor" dedi.
KARADAKİ IŞIK KAYNAKLARI YAVRULARIN ÖLÜMÜNE SEBEP OLUYOR
Gece karanlığında yuvadan çıkan yavru kaplumbağaların karada bulundukları sürece deniz ufkundaki ışık parıltısına doğru yol aldığını anlatan Prof. Dr. Ergene, kumsalın gerisinde yer alan bir ışık kaynağının deniz kaplumbağalarını ölüme götüreceğine vurgu yaparak, şöyle konuştu: "Kumsalda belirlenen yuvaları tabelalarla işaretledik. Yuvaları korumak için yuvaya kafesler koyuyoruz. Köpekler için kafes, insanlar için tabela var yuvaların başında. Kafes köpeklerden koruyor ama maalesef insanlardan koruyamıyor.
Kumsalda toplu şekilde yuvanın olduğu kuma basıldığında kum sıkılaştırılıyor ve yavru yuvadan çıkamıyor. Bu nedenle tabelaların olduğu yerlere insanların dikkat etmesi gerekiyor. Temiz bırakılması gerekiyor. Çünkü çıkan yavrular pet şişelere takılıp ölebiliyor. Plastik onların sonu oluyor."
Kaynak: Haberler
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Anamurlunun Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.