EĞİTİM İŞ ANAMUR TEMSİLCİSİ UĞUR İNAN, 1 KASIM SEÇİMLERİ ÖNCESİ EĞİTİM CAMİASININ TALEPLERİNİ AÇIKLADI
Eğitim İş Anamur Temsilcisi Uğur İnan, "1 Kasım seçimlerine giderken taleplerimiz" başlığı ile yayınladığı yazılı mesajında, eğitim camiasının taleplerini dile getirdi.
27 Eylül 2015 Pazar 15:30
Haber Merkezi - Eğitim İş Anamur Temsilcisi Uğur İnan, siyasi partilerin 1 Kasım seçimlerine hazırlandığı şu günlerde, eğitim camiası olarak taleplerini yazılı bir açıklama ile dile getirdi.
İnan yazılı açıklamasında şunları kaydetti:
"1 KASIM SEÇİMLERİNE GİDERKEN TALEPLERİMİZ
AKP'nin 13 Yıllık iktidar döneminde Eğitim sistemimiz son derece siyasallaşmış ve gerçek işlevini yitirmiştir. Bu siyasallaşma eğitimin niteliğini düşürmüş, sistem bilimsel ve laik karakterini yitirmiş, özellikle kız çocuklarının okullaşma oranı düşmüş, öğretmenlik mesleği itibarsızlaştırılmış, yandaşlık eğitim yöneticiliğinin tek belirleyeni olmuş, üniversite mezunu gençler işsiz kalmış, eğitim genel toplamda iflas etmiştir.
Türkiye 1 Kasım'da yeniden seçime giderken yurtsever partilerin Eğitim sistemiyle ilgili ellerinde bir yol haritası ve acil eylem planları olması gerekmektedir. Bu anlamda eğitim sisteminde yaşanan bu ve benzeri tahribatların acilen önlenmesi ve yapılması gereken düzenlemelerin neler olduğuna dair önerilerimizi aşağıda sıralıyoruz.
*Eğitimin sistemi "Milli Eğitim Temel Kanununda" belirtildiği gibi Laik ve Bilimsel niteliklere uygun olarak düzenlenmelidir.
*Eğitim Anayasal ve Evrensel bir haktır. Her düzeydeki eğitim parasız olmalıdır.
*Eğitim yönetimindeki siyasal kadrolaşmalara derhal son verilmelidir. Bu siyasal kadrolaşmaların payandası olan "yandaş sendikanın" yasa dışı yetkileri ellerinden alınmalıdır.
*Eğitimde özelleştirmelere son verilmeli, özel okullara akıtılan kaynaklar devlet okullarına aktarılmalıdır.
*Özel okullarda okuyacak olan örencilere verilen 3.700 TL tutarındaki teşvikler devlet okullarındaki eksikliklerin giderilmesi için harcanmalıdır.
*Tüm eğitim sistemi ilk bir yılı ana okulu sonraki 8 yıl ilköğretim ve sonraki 4 yıl da lise olmak üzere 9+4 olacak şekilde ve zorunluluk üzerinden yeniden düzenlenmelidir.
*Rotasyona derhal son verilmelidir.
*Mülakata dayalı eğitim yöneticisi seçimine son verilmelidir. Mülakatla görevlendirilen tüm yöneticiler eski görevlerine dönmelidir. Bu konudaki yargı kararları uygulamaya konmalıdır.
*Adı "seçmeli" olan ancak iktidarın dayattığı zorunlu dersler kaldırılmalıdır. İlköğretimde haftalık ders saatleri 30 saatle sınırlandırılmalıdır. Seçmeli dersler yalnızca yetenek geliştirmeyi gözetecek biçimde düzenlenmelidir.
*Öğretmenlerin itibarı iade edilmelidir.
*Bütün öğretmenler uzmandır, kariyer ayrımına son verilmelidir.
*Öğretmenler için ek gösterge 3600'e çıkartılmalı ve diğer eğitim çalışanlarının ek göstergeleri de kademeli olarak yükseltilmelidir.
*Öğretmenlerin nöbette geçirdiği süre haftalık 6 ders saati üzerinden ücretlendirilmeli ve nöbette geçirilen zaman norma sayılmalıdır.
*Kamu çalışanlarının gelir vergisi dilimi 22.000 tl'ye çekilmeli ve enflasyon oranına bağlanarak yükseltilmelidir.
*Çocukların sınav stresini 12'ye katlayan TEOG sınavları kaldırılmalıdır.
*Bir inanç manipülasyonuna dönüşen ve İnsan Haklarına da aykırılığı mahkeme kararlarıyla sabitlenen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri zorunlu olmaktan çıkartılmalı ve seçmeli olarak lise düzeyinde verilmelidir.
-Hazırlanan yönetmelikler ve gerçekleştirilen uygulamaların Anayasaya uygunluk ve toplum yararını gözetecek şekilde düzenlenmesi,Mahkeme kararı sonucunda mağduriyet ve karmaşaya sebebiyet verilmemesi.
*Dershanelerin özel okullara (Temel Lise, Özel Ortaokul, Özel İlkokul, Özel Okul Öncesi ve Etüt Merkezi) dönüştürülmesine derhal son verilmelidir.
*Ortaokulların içine hiç bir ihtiyaç olmamasına rağmen açılan İmam-Hatip Ortaokullarının açılmasına son verilmelidir. Okul içinde okulun olmayacağı bir ilke olarak kabul edilmelidir.
*Stajyer öğretmenlerin asil öğretmen olmaları için uygulanan iki yıllık deneme süresi tekrar bir yıla indirilmelidir. Stajyer öğretmenlerin mülakat yoluyla asaleten atanmalarına son verilmelidir.
*Örgün eğitim çağında bulunan çocuklarımızın ve özellikle de kız çocuklarının okullaşma oranını azaltan Açık Lise uygulamasına son verilmelidir
*4-B ve 4-C usulü çalıştırma kaldırılmalı bütün çalışanlar 4-A kapsamına alınmalı ve asaleten atanmalıdır.
*Öğretmenlere ödenen eğitim ödeneği, bütün eğitim çalışanlarına ödenmelidir.
*Eğitim çalışanlarının aylık ücretleri yaptıkları işin niteliğini karşılayacak insanca bir artışla yükseltilmelidir.
*Eş durumu atamalarındaki aile bütünlüğünü parçalayan düzenlemelere son verilmelidir.
*YÖK kaldırılmalı; Üniversiteler özerkleştirilmelidir.
* ÖYP kapsamında gerçekleştirilen sınavların nesnellikten uzak olan ''Merkezi Sözlü Alan Sınavı'' düzenlemesi iptal edilmelidir.
*Akademik personelin iş güvencesi sağlanmalı, 50-D kadrosunda görevlendirilenlerin 33-A kadrosuna geçişleri sağlanmalıdır.
*TÜBİTAK hurafelerden arındırılmalı ve bilimsel gerçekliğe uygun işlevine göre yeniden düzenlenmelidir.
*Üniversite öğrencilerinin yurt sorunu çözülmeli, devlet desteği sağlanmış çağdaş barınma yerleri inşa edilmelidir.
*İkinci öğretimdeki harçlar kaldırılmalıdır.
*Gecekondu türünde üniversite inşa etmekten vazgeçilmeli, üniversitelere ticari işletme gözüyle bakılmamalı ve devlet üniversitelerine geniş mali destek sağlanmalıdır.
Eğitim-İŞ olarak bu taleplerimizin takipçisi olacağımızı Eğitim camiası ve kamuoyu ile paylaşıyoruz."
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Anamurlunun Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.