MERSİN KENTİ EDEBİYAT ÖDÜLÜ, ŞAİR CEVAT ÇAPAN’A VERİLDİ
Mersin Kenti Edebiyat Ödülü, düzenlenen törenle Şair Cevat Çapan’a verildi. Çapan, ödülünü Mersin Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve MTSO Başkanı Şerafettin Aşut'un elinden aldı.
18 Aralık 2015 Cuma 14:30
Haber Merkezi - Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) bu yılki Mersin Kenti Edebiyat Ödülü, Şair Cevat Çapana verildi. Cevat Çapan, ödülün kendisi için sürpriz olduğunu söylerken, MTSO Başkanı Şerafettin Aşut ise bu ödülleri birileri kendilerini onaylasın diye değil, bazı değerler unutulduğunda, tokat gibi uyararak kendilerine gelmelerine yardımcı oldukları için verdiklerini belirtti.
MTSO’nun bu yıl 9’uncusunu düzenlediği Mersin Kenti Edebiyat Ödülü, düzenlenen törenle Şair Cevat Çapan’a verildi. MTSO Konferans Salonu’nda düzenlenen törende, Şair ve Çevirmen Çapan’ın hayat hikayesinden kesitler anlatılırken, şiirleri de okundu. Törende, Seçici Kurul tarafından büyük ödüle layık görülen modern Türk şiirinin öncülerinden Çapan’ın, şiirin insanla ilişkisini yalın bir Türkçe ile yansıtmasına dikkat çekildi.
Törende konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, MTSO’nun neden böyle bir ödülün öncüsü ve parçası olduğunu anlattı.
“Burjuva ve emek karşıtı gibi algılanan iş camiası, neden bir kentin edebiyat ödülüne her yıl destek verir?” diye sorun Aşut, “Çünkü iş dünyası, bu toplumun kendisidir. İş dünyamızın çok büyük bir kısmı Anadolu’nun alçak gönüllü insanlarının, ustaların, küçük sermayeli girişimcilerin çocuklarıdır. Bu kişilerin birilerinin zannettiği gibi topluma tepeden bakan seçilmişlerle, elitlerle, burjuva ailelerle, büyük sermaye sahipleriyle veya feodal ağalarla ilgisi yoktur.
Ben bu anlamda kendi kentimden sorumlu bir iş insanı olarak kendi iş camiamıza baktığımda, başarıyla üretim yapan, iş ve aş veren, ihracat yapmak için savaş bölgelerinde bile risk alan çalışkan ve alçak gönüllü insanlar olduklarını çok iyi biliyorum. Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’nü alan değerli edebiyatçılarımız Nezihe Meriç’in, Tahsin Yücel’in, Osman Şahin’in eleştirdiği dünyadan bizler de nasibimizi aldık. Sayın Latife Tekin’in, Leyla Erbil’in, Ahmet Oktay’ın ifade ettiği acılar bizim de acılarımızdı. Demir Özlü’nün, Metin Cengiz’in, Sayın Çapan’ın gerçekleri bizim de gerçeklerimizdir. İş dünyası, bu toprakların çocuklarıdır. İşte bundan dolayı bu ödülün bir parçası olduk ve olmaya da devam edeceğiz” dedi.
“BU ÖDÜLLERİ, BİZLERİ TOKAT GİBİ UYARARAK, KENDİMİZE GELMEMİZE YARDIMCI OLDUKLARI İÇİN VERİYORUZ”
Acımasız eleştiriler devam etse de edebiyata destek vermeyi sürdüreceklerini vurgulayan Aşut, “Çünkü biz bu ödülleri birileri bizi eleştirmesin veya onaylasın diye değil, aksine bazı değerleri unuttuğumuzda, toplumumuza ve evrensel insanlık değerlerine yabancılaşmaya başladığımızda, bizleri tokat gibi uyararak, kendimize gelmememize yardımcı oldukları için veriyoruz” diye konuştu.
Verilen ödülün Türkçeye katkısını önemsediklerine işaret eden Aşut, ödülün sanatsal değerinin jürinin uzmanlık alanı olduğunu, iş dünyasının ise en çok bu ödülün Türkçeye sağladığı katkıyı önemsediğini söyledi.
Mersin Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer ise şiir ve edebiyat denildiği zaman akla ilk olarak dilin geldiğini kaydederek, dünya çapında Türk Dili’nin duyulmasına en büyük katkıyı edebiyatın verdiğine dikkat çekti. Göçer, ödül için Şair Cevat Çapan’ın çok doğru bir seçim olduğunu dile getirerek, böyle bir etkinliğe vesile olduğu için MTSO’yu kutladı.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da Mersin’de sanata verilen değere dikkat çekerek, "9’uncu kez düzenlenen edebiyat ödülleri önemli. Sanata ve sanatçıya verilen değer her şeyin üzerinde. Mersin gibi kadim bir geçmişe sahip, medeniyetleri buluşturmuş bir kente böyle sanat etkinlikleri yakışır” ifadelerini kullandı.
Törene katılan geçen yılki ödülün sahibi Şair Metin Cengiz ve Şair Sina Akyol da Cevat Çapan’ı, edebi kişiliğini anlattılar.
Konuşmaların ardından Çapan, 10 bin TL’lik ödülü ve plaketini Vali Yardımcısı Göçer ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz’ın elinden aldı.
Çin’den Peru’ya dünya şiirinden örnekleri Türkçe’ye kazandıran ve yazdığı şiirlerde Türk diline katkıda bulunan Çapan, ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, "Mersin’de olmaktan, dostlarla olmaktan ve bu güzel ödülün sevincini onlarla paylaşmaktan çok mutluyum. Beklemiyordum, benim için sürpriz oldu. Artık benim için her ödül sürpriz, çünkü bazı ödüllere başvuruluyor ve ben başvuracak yaşı geçtim. Bu yüzden sürpriz oldu. Edebiyat bizim hayatı anlamaya çalıştığımız en güzel yol. Edebiyat bize hiçbir şey vermiyorsa bile anlayış verir” ifadelerini kullandı.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Anamurlunun Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.