MERSİN'DE OKUL DEĞİL, ÜRETİM ÜSSÜ
Türkiye'de ilk defa Mersin'de hayata geçirilen bir projeyle sanayici, ihtiyaç duyduğu nitelikli elamanı yine kendisi yetiştiriyor.
17 Kasım 2015 Salı 15:57
Haber Merkezi - Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'nin (MTOSB) devlet desteğiyle hayata geçirdiği, Özel Şişecam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, bir okul olmanın ötesinde adeta üretim üssü olarak faaliyet yürütüyor.
2011-2012 eğitim-öğretim yılında 5 bölümle eğitime başlayan ve 2 yıl sonra özelleştirilerek MTOSB bünyesine geçen okul, bugün Özel Şişecam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi adı altında eğitim- öğretimine devam ediyor. 24 derslikte toplam 475 öğrenciye, 37 öğretmen eşliğinde mesleki eğitimin verildiği okulda, öğrencilerin yemek, servis, kıyafet ve mesleki ders kitabı gibi ihtiyaçları da okul yönetimi tarafından karşılanıyor.
Temiz ve ferah bir ortamda, akıllı tahtalarda eğitim alan öğrencilerin, motor becerilerinin gelişmesi amacıyla da elektrik, metal, makine ve mobilya alanlarının her biri için özel uygulama sınıfları bulunuyor. Gıda alanın yanı sıra fizik ve biyoloji sınıfları için de son teknolojiyle donatılmış laboratuvarlar dikkat çekiyor. Okul, gerek eğitim alanındaki başarıları, gerekse bilimsel ve sosyal alanlardaki başarılarıyla çok yönlü bir özellik taşıyor.
TÜRKİYE'DE BİR İLK
Düzenledikleri bir programla, okulla ilgili bilgiler aktaran MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, Türkiye'de bir ilk olan okulun, devlet ve OSB işbirliğiyle eğitime kazandırıldığını söyledi. Gelişen Türkiye'ye katkı sağlayan, genç, dinamik, çalışkan öğretmen kadrosuna sahip, ücretsiz ulaşım ve yemek imkanı sunan, temiz ve ferah sınıflarda eğitim imkanı sağlayan bir eğitim kurumu olduğunu aktaran Tekli, okulun en büyük avantajının ise, MTOSB içinde yer alması olduğunu vurguladı.
Tekli, öğrencilerin 9. sınıftan itibaren yaptıkları fabrika gezileriyle seçecekleri bölümlerle ilgili bilgi sahibi olarak, bölgeyi de yakından tanıdığını söyledi. 11 ve 12. sınıf öğrencilerin stajlarını da bölgedeki fabrikalarda yaptığı için teknolojik gelişmeleri de yakından takip ettiğini anlatan Tekli, "Her bir öğrenci bizim için özeldir" dedi.
Okul projesinin, 2009-2010 döneminde meslek elemanlarının sıkıntısının kendini göstermeye başladığı bir dönemde geliştiğini dile getiren Tekli, başlangıçta 120 öğrencili, 5 branş seçtiklerini ve 15 öğretmen ile başladıkları eski binada, öğrenci sayısını bir sonraki sene 240'a çıkardıklarını söyledi.
2 yıl zarfında bu modelin Türkiye'de ilgi çekmeye başladığını ve 2013 yılından itibaren devletin, bu okulların ülkedeki 295 OSB'de olması gerektiği kanaatine vardığını belirten Tekli, şu an 21 OSB'de meslek liselerinin kurulmuş durumda olduğu bilgisini aktardı.
BİR SONRAKİ HEDEF YÜKSEKOKUL
Bundan sonraki hedeflerinin bölgede bir meslek yüksekokulu inşa etmek olduğunu vurgulayan Tekli, "Bu yılki hedefimiz bir yüksek okulu hükümetimizle birlikte programlayıp, çocuklarımızı bölgenin dışına çıkarmadan eğitim sürecini en iyi şekilde bölge içerisinde mevcut tesislerimizde devamını sağlamak istiyorduk. Ancak seçimler nedeniyle bu biraz gecikti. Proje elimizde mevcut, yeni kurulacak hükümetle bunu paylaşıp, projeyi hayata geçirmek istiyoruz. Bu okulun devamı yüksek okul olacak" diye konuştu.
"BİZ TESİSLERİMİZDE HAMAL YETİŞTİRMİYORUZ"
"Biz tesislerimizde hamal yetiştirmiyoruz" diyen Tekli, burada teknik bilgisi yüksek, kalifiye elemanlar yetiştirildiğini vurgulayarak, "Operatör, bilgisi olan, cihaz kullanan, laboratuvar kullanan, mesleki anlamda usta ve geniş kapsamlı bir personel yetiştiriyoruz. Şu an tüm tesislerimiz otomasyona döndü. Artık tesislerimizde el emeği, hamaliye konumunda bir çalışma kalmadı. Sadece bunları kumanda edecek, yönlendirme yapacak, talimat verecek, malzemeyi bilen bir personel yetiştirmek istiyoruz. Amacımız bu" ifadelerini kullandı.
Geçen yıl ilk mezun ettikleri öğrencilerin yüzde 85'inin üniversiteye kayıt yaptırdığını ifade eden Tekli, 15 öğrencinin ise bölge içerisindeki işletmelerde çalıştığı bilgisini verdi.
"MTOSB'Yİ SANAYİ İLÇESİ YAPMAK İSTİYORUZ"
Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'nin hem istihdam hem yatırım hem de vergi sıralamasında Mersin'in lokomotifi olduğuna işaret eden Tekli, şöyle devam etti; "Lisesi ile yüksekokulu ile yaşam alanları ile sosyal alanları ile MTOSB'yi, Mersin'in sanayi ilçesi haline getirmek istiyoruz. Bugün 3. bölgenin hazırlığı devam ediyor. Ve 100'den fazla sırada bekleyen firma var. Bizim en büyük sıkıntımız sanayi alanı bulamıyor olmamız. MTOSB yönetim kurulu olarak bu sıkıntıyı aşmamız halinde Mersin'e çok daha büyük yatırımlar çekebilir, istihdam oranlarını arttırabiliriz."
"OKULUMUZ TANINMIYOR"
Okulun Mersinliler tarafından çok bilinmediğini dile getiren Tekli, "Okulumuzda sadece eğitim değil sosyal içerikli de bir çok programlar ve yarışmalar var. Mesleki projesi olduğu gibi her çocuğun bir de spor branşı var. En iyi standartlarda eğitim, öğretim verilmekte. Şu an bir döner sermaye oluşturduk. Çocuklarımıza verdiğimiz hammaddelerin giderlerini karşılamak adına, gerçek anlamda nitelikli bir ürünü piyasalara sunmak ve hatta bunun ihracatını yapmak adına hedefler koyduk. Bunları hayata geçirme konusunda çalışmalarımız sürüyor.
Anadolu Lisesi statüsündeyiz. Belki de okulun çok bilinmemesi bizim için bir avantajdır. Ben bu tarz bir eğitime Mersin'deki tüm ailelerin sıcak baktığını düşünüyorum. Çocukların çoğu OSB'de çalışan insanların çocuğu. Bu sene Anadolu Lisesi kitapçıklarında yer alıyoruz. Şu an okuttuğumuz çocuklar, mesleğe ihtiyacı olan, gerçekten işe ihtiyacı olan ailelerin çocukları. Ama çıtamız yükseldikçe, burada bir çok buluşa imza atılacak" diye konuştu.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Anamurlunun Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.