MERSİN'DE SURİYELİ MÜLTECİLERİN SORUNLARI MASAYA YATIRILDI
Mersin'in dinamikleri, "Mersin’den Türkiye’ye Suriyeliler Sorunu" konulu çalıştayda, Suriyeli mültecilerin sorunlarını masaya yatırdı. Başkan Kocamaz, Mersin’e Suriyeli vatandaşların gelmesiyle işsizlik oranının yüzde 20’lik bir artış olduğu söyledi.
16 Ekim 2015 Cuma 15:49
Haber Merkezi - Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ‘Mersin’den Türkiye’ye Suriyeliler Sorunu’ konulu çalıştay Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı.
Çalıştaya, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın yanı sıra MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, MHP Mersin Milletvekili Ali Öz, MHP İl Başkanı Sebattin Kılıç, Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu, Sosyal Suriye Topluluğu Başkanı Mohammed Zain, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Görmez, Mersin Üniversitesi’nden Doç. Dr. S. Ulaş Bayraktar, Çağ Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Eduardo Chemin, İltica ve Göç Araştırmaları Merkez Başkanı Metin Çorabatır, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve öğretim üyeleri katıldı.
Mersin’in tüm dinamikleriyle birlikte Suriyeli vatandaşların sorunlarına kalıcı çözüm bulma yolunda atılacak adımların belirlenmesini temenni eden Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, 15 Mart 2011 tarihinde başlayan ve Nisan 2011 tarihinde ülke çapına yayılan Suriye’deki iç savaşın dünyanın en büyük insani dramlarından biri olduğunu vurguladı.
Başkan Kocamaz, Suriye iç savaşının ve kitlesel göç hareketinin başta Türkiye olmak üzere tüm bölge ülkelerinin iç siyasi, ekonomik ve sosyal dinamiklerini etkisi altına aldığını ifade etti.
Türkiye’ye sığınan Suriyeli vatandaşların bir bölümünün kamplarda rahat koşullar altında yaşadıklarını belirten Başkan Kocamaz, “Ülkemizde yaşamaya başlayan birçok Suriyeli vatandaş kendi olanakları ile geçici işlerde çalışarak, sokaklarda dilenerek, çöp toplayarak ya da sosyal yardım alarak hayatlarını sürdürmeye çalışıyor” dedi.
Türkiye’ye gelen Suriyeli göçmenlerin her geçen gün arttığının altını çizen Başkan Kocamaz, “Suriyeli göçmenlerle ilgili yapılan düzenlemelere ve gerçekleştirilen uygulamalara rağmen ülkemizin hala kapsamlı bir strateji belirleyememiş olması bazı sıkıntıları da beraberinde getirmektedir. İşte bu yüzden özellikle Suriyeli mültecilerin yoğun olduğu kentlerde o yerin yerel yönetimlerine ve kenti oluşturan dinamiklerine önemli görevler düşmektedir” şeklinde konuştu.
Resmi rakamlara göre Mersin’de 132 bini aşkın Suriyeli mültecinin ikamet ettiğini söyleyen Başkan Kocamaz, “Mersin’de yaşayan Suriyelilerin bir bölümü küçük işletmeler açarken yüksek gelire sahip iş adamları kentimize yerleşerek uluslararası bir limana sahip olmamız nedeniyle ticaretle uğraşmaktadır” diye konuştu.
Mersin’e Suriyeli vatandaşların gelmesiyle işsizlik oranının yüzde 20’lik bir artış gösterdiğini ve bunun yanı sıra Mersin’deki küçük ve orta ölçekli firmaların Suriyeli mültecileri kayıt dışı ve düşük ücretle çalıştırdığına da değinen Başkan Kocamaz, yaşanan bu gelişmelerin Mersin için önemli bir sorun teşkil ettiğini vurguladı.
Eğitim, sağlık, konut fiyatlarının artışı gibi birçok konuda Mersin’in tüm dinamikleriyle birlikte eksik noktaların tespit edilerek Suriyeli mülteciler ve Mersinli vatandaşlar için çözüm noktaları oluşturulması gerektiğini ifade eden Başkan Kocamaz, gerçekleştirilen çalıştayın Mersin’in birlik ve beraberlik içinde kardeşçe yaşanan bir kent olması adına önemli bir adım olduğunu belirtti.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın açılış konuşmasının ardından Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Görmez ‘Mersin Halkının Suriyeli Sığınmacılar Algısı’ konulu sunumunu katılımcılarla paylaştı.
Sunumun ardından ‘Doğu Akdeniz’de Suriyeli Diasporası Karşılaştırmalı ve Çok Disiplinli Çalışmalar’ konulu panel gerçekleştirildi.
Çalıştayın öğle oturumunda ise Yerleşme ve Barınma, Güvenlik, Çalışma Koşulları, Kültürel Yapı, Sağlık ve Eğitim gibi başlıklar görüşülerek sonuç raporları sunuldu.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Anamurlunun Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.