23 Kasım 2024
  • İçel22°C

“MERSİN’İN GELECEĞİNİ KİMSEYE PEŞKEŞ ÇEKTİRMEM”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclisi 2017 yılı Temmuz Ayı Toplantısı’nın birinci birleşimi Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz başkanlığında gerçekleştirildi.

“MERSİN’İN GELECEĞİNİ KİMSEYE PEŞKEŞ ÇEKTİRMEM”

11 Temmuz 2017 Salı 10:25

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen meclis toplantısında komisyon raporlarına ait 11, idare tekliflerine ait 32 ve gündem dışı 5 tane olmak üzere toplam da 48 madde görüşüldü.

Meclis toplantısında konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin’de sanayi atıklarının bertaraf edilebilmesi için nereye tesis yapılabileceği konusundaki sorulara yanıt verdi ve “Ben Mersin’in geleceğini kimseye peşkeş çektirmem” dedi.

“SIZINTILAR, TURİZM BÖLGESİ İLAN ETTİĞİMİZ YERİN İÇERİSİNDEN GEÇECEKTİ”

Mersin’de kimyasal atık üreten sanayi tesislerinin atıklarının izole edilmesi ve Mersin’de sanayi atıklarının bertaraf edilebilmesi için nereye tesis yapılabileceği konusundaki sorulara yanıt veren Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Burada önceki proje şöyleydi. Kilis, Gaziantep, Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay, Adana ve Mersin bölgesinin atığını burada bertaraf etmek için bir tesis yapılacaktı. Bu tesis Tarsus’a yapılacaktı. Kusun Deresi’nin yan tarafına ve bir taraftan sızıntılar Kusun Deresi vasıtasıyla Berdan’a, Berdan’dan da dönüp, dolaşıp gelecek ve turizm bölgesi ilan ettiğimiz yerin içerisinden geçecekti. Bunun dışında bir de burası içme su havzamıza yaklaşık 500 metre bir mesafedeydi. Bölgemiz nem oranının yüksek olduğu bir bölge. Buradan çıkacak gazlar, havada asılı kalacaktı ve rüzgârlarla bu içme su havzası da kirletilecekti” dedi.

Tesisin bu sebepler dolayısıyla Mersin’e yapılmaması adına mücadele verdiklerini söyleyen ve başından geçen bir olayı aktaran Başkan Kocamaz, “Bakanlıkla çok mücadele ettik. Israrla buraya yapmak istediklerini söylediler. Normalde ÇED Raporu’yla ilgili toplantının Tarsus’ta yapılması gerekirken, toplantıyı bir Cuma günü Mersin’e kaçırdılar. Bu dediğim hadise 2003-2004 yıllarında gerçekleşti. Cuma namazından sonra toplantı yapıldı. Toplantı esnasında o zamanki müsteşar yardımcısı, bunu sanki normal bir evsel atık gibi anlatmaya başladı. Çok güzel bir şey olduğunu anlattı. Ben de dedim ki beyefendi bunu öyle güzel anlattınız ki, insanın bu tesisi getirip kendi ilçesine yaptırası geliyor. Bu dedim anlattığınız şey kimyasal atık, evsel atık değil. İnsanlara lütfen doğru bilgi verin dedim. Orada, toplantı tamamlanamadı ve dağıldı” ifadelerini kullandı.

“BEN MERSİN’İN GELECEĞİNİ KİMSEYE PEŞKEŞ ÇEKTİRMEM”

Bütün bölgelerin cezasını Tarsus’un çekmemesi için mücadele verdiğini ve Tarsus’ta bir tane bile kimyasal atık üreten tesis olmadığını sözlerine ekleyen Başkan Kocamaz, “Niye bu tesis getirilip, oraya yaptırılacak? İşte bütün iller faydalanacaksa o zaman ölçün buradan Kilis’i ve ortası nereye geliyorsa gidin oraya yapın dedim. Tabi bütün amaç Krom-San’ın bu tehlikeli atıklarını ortadan kaldırmaktı. Ondan sonra toplantı gerçekleştirilemedi. Sonunda inşaata başlayacaklar ya da yerini tespit edeceklerdi. Bende o araçlar girmesin diye oraya derin hendekler kazdırdım. Araçlar giremedi. Dedim ya beni buraya gömeceksiniz ya da bu işi ben buraya yaptırmayacağım. Biz de şunu söylüyoruz,  kirleten temizlesin. Bundan sonra ben burada olduğum sürece hiç kimse getirip de buraya kimyasal bir tesis yapamaz. Ben buna göz yumamam, izin veremem. Bunlar da hâlihazır yerlerinde bunları temizleyecekler, yok edecekler. Maliyeti beni ilgilendirmiyor, parayı kazanan onlar. Kendi bulundukları yerde bunları yok edecekler. Yani biz böyle bir tesisi yaparsak o saydığım illerin, hatta İç Anadolu’dan, hatta yurtdışından gemilerle buraya atıklar gelecek, yok edilecek. Ben Mersin’in geleceğini kimseye peşkeş çekemem, hiç kimse de kusura bakmasın” ifadelerini kullandı.

“YERİN ÜSTÜNDE YENİ DEPOLARA İZİN VERMEYİZ”

Akaryakıt ve doğalgazla alakalı yeraltı depoları oluşmaya başladığından ve depoların yeraltına yapılmasının gerekliliğinden bahseden Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz konuşmasında “Benim önerim bu akaryakıtlar, bu depolar yer altına, 1000 metre, 1200 metre derine depolanmalı. Yoksa biz bu işin altından kalkamayız.

Şu anda burada Allah korusun bir tanesi patlasa tamamı patlar ve Mersin’i kurtaramazsınız, Onun için başımıza yeni belalar açmaktansa bu işi yerin altında çözmemiz lazım. Bu konuyla ilgili de buraya depo yapmak üzere bize başvuruldu, biz buna da sıcak bakmadık. Neden Türkiye’nin yükünü bir tek Mersin çeksin ki. Buradan dezavantajı, riski Mersin alacak, ama herkes rahat edecek. Kimse kusura bakmasın. Bunların çözümü varsa, yerin altında çözsünler. Yerin üstünde yeni depolara izin verirsek, biz Mersin’i daha da büyük tehlikelere atarız. Bunu da herkes böyle bilsin” şeklinde konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.