MIP YATIRIM YAPMAZ İSE, HEPİMİZ KAYBEDECEĞİZ!
Dev gemi siparişleri limancıları ‘ek yatırım’ telaşına düşürdü. MIP, Mersin Limanı’na yatırım yapmaz ise hem Türkiye, hem Mersin kaybedecek!
26 Ekim 2015 Pazartesi 00:01
Haber Merkezi - Türkiye Liman işletmecileri Derneği (TÜRKLİM), “2015 Sektör Raporu”nu açıkladı.
Rapora göre armatörler maliyet düşürmeye odaklandı, ortaya mega gemiler çıktı. 21 bin TEU’luk gemiler filoya girmeye hazırlanıyor. Bu gelişme özellikle Türkiye’deki liman sahiplerini korkutuyor.
‘YATIRIM YAPILMAZSA GEMİLERİ KOMŞUYA KAPTIRIRIZ’
TÜRKLİM Genel Sekreteri İrfan Bilgin, “Bir ülkede bütün limanların bu büyüklükte gemileri ağırlaması mümkün değil. Ana limanlar mega gemileri ağırlamak zorunda kalacak. diğer aktarma limanlarına ise küçük gemilerle gidecek. Türkiye’de şu anda Mersin Limanı ve Ambarlı’daki Kumport ve Marport gibi birkaç liman en fazla 15 bin TEU büyüklükte bir gemiyi ağırlayabiliyor.
Ancak gemi boyutları 21 bin TEU’lara kadar çıkacak. Limanlarımız bu koşullarda bu gemileri ağırlayamaz limanlara ek yatırım yapılması şart. Aksi halde bu gemiler daha büyük limanlara sahip olan komşu ülkelere gidecektir” diye konuştu.
LİMAN SIKINTILI!
Tüm bu gelişmeler gözleri Singapurlu PSA ile Türkiye’den yerli ortak Afken Holding’in 2007 yılında yapılan özelleştirme ihalesini 36 yıllığına kazanarak yönetmeye başladığı Mersin Limanı’na çevirdi. Toplam 994 bin metrekare ile Türkiye’nin en büyük limanı ve Akdeniz’in ilk 10 büyük limanı arasında bulanan Mersin Limanı’nda ihtiyaç duyulan yatırımlar hala hayata geçmezken, 2015 yılı başında Mersin Limanı’nda yaşanan sorunlar nedeniyle Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından Mersin Limanı Bilgilendirme Toplantısı düzenlenmiş, toplantıya katılan Afken Holding Patronu Hamdi Akın ise yatırım sözü vermişti.
HAMDİ AKIN, YATIRIM SÖZÜ VERMİŞTİ!
Akın ayrıca, liman kapasitesini 2,6 milyon TEU’ya çıkaracak, dünyada en büyük yük gemilerinin yanaşabileceği rıhtım inşaatına başladıklarını da açıklamış ve projenin toplam maliyetini 170 milyon dolar olarak açıklamıştı.
Limandaki sorunlar ile ilgili sitem de eden Akın, “Mersin Limanı’na özelleşmeden bugüne kadar 1 milyar 170 milyon dolarlık yatırım yapmışız. Bundan sonra da Mersin Limanı’nın yatırımları aynı şekilde devam edecek. Yatırım yapılmazsa şikayetler de devam edecek. Mersin Limanı’nda tüm bu yatırımlara rağmen bu kadar serzeniş var. Limanda konteyner kapasitesi şu anda 1,5 milyon TEU’ya yaklaştı, konvansiyonel yükte ise kapasite 8,8 milyon ton yüke çıktı. İlk etapta hedefimiz, kapasiteyi 2,6 milyon TEU’ya çıkarmak. Biz Mersin’i konteyner limanına dönüştüreceğimizi düşünüyorduk.
Genel kargonun daha az olacağını düşünüyorduk ve bu kadar büyüyeceğini öngörmemiştik. Konvansiyonel yük beklediğimizden daha hızlı büyüdü. Dünya konteynerleşmeye gidiyor. Yükler daha çok konteynerle taşınmaya başlanıyor. Mersin’de de konteyner yük arttı ama konvansiyonel de beklediğimizden fazla arttı. Kapasiteyi 2,6 milyon TEU’ya çıkarmak zorundayız. Tüm çalışmalar başladı” şeklinde konuşmuştu.
Kaynak: Hediye EROĞLU - Mersin Haberci
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Anamurlunun Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.