MUTLU: KALKINMA AJANLARI POLİTİK DAVRANIYOR
Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu, Avrupa Birliği’nin (AB) borcu oylan belediyelere proje vermediğini, kalkınma ajanslarının ise bu konuda politik davrandıklarını öne sürdü.
27 Temmuz 2015 Pazartesi 00:43
Haber Merkezi - Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksel Mutlu, yaptığı açıklamada, hazırladıkları yeni projeler ve bu konuda yaşadıkları sıkıntıları anlattı.
Belediyenin geçmişte bir proje birimi olmadığını, bunun da kendi eksiklikleri olduğunu belirten Mutlu, şimdi bir proje birimi oluşturduklarını ve birimin çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.
“Yoksulluk meselesini çözmek için küçük küçük nefes alacak kanallar açabilir miyiz diye sürekli kafa yoruyoruz” diyen Mutlu, bu çerçevede hazırladıkları yeni projeler hakkında bilgi verdi.
Bu kapsamda bir ‘Kadın Kooperatifi’ çalışması yaptıklarını ifade eden Mutlu, “Bu kooperatifle ilgili ‘evde bir tekstil atölyesi’ çalışmamız var. Türkiye’deki kooperatif örneklerine bakıldığında, genelde pazar yaratılmadığında bir süre sonra insanların morali bozuluyor, o ortaklık da bitiyor ve olmuyor. Biz biraz daha emin, eğiticilerin eğitimini yaparak, ortakları da eğiterek gitmek istiyoruz. Kooperatif zihniyetinin ne demek olduğunu, bir emekle imece bir usulle yan yana gelen insanların ürettiklerini tüketebileceklerine, oradan elde edecekleri gelirle yaşamlarını sürdürebileceklerine, kendi üretim ilişkileri üzerinden şekillenmeleri gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.
“SADECE AKP DEĞİL, SON YILLARDAKİ HÜKÜMETLERDE HALKI YOKSULLUKLA TERBİYE EDEN BİR ZİHNİYET VAR”
İnsanlara bir taraftan da belediyenin istihdam alanı olamayacağını göstermek istediklerini vurgulayan Eş Başkan Mutlu, “Çünkü bu sistem bir yandan insanları bedava makarnaya, bedava kömüre zorluyor. Bunu sadece AKP için söylemiyorum. Türkiye’de son yıllardaki hükümetlerde, halkı kendine bağlayan, yozlaştıran, yoksullukla terbiye eden bir zihniyeti var. Biz bunu istemiyoruz. Bir kadın kendine güvenmeli, üretiyorsa onun karşılığını alıp cebine koyup iç rahatlığıyla evine gidebilmeli.
Biz insanları kendimize bağlayan, onları yoksullaştıran, metalaştıran bir zihniyetle mücadele ediyoruz. O yüzden kooperatif dedik. Kolektif bir ruh oluşur orada aynı zamanda. Birlikte üretip, birlikte satıp, birlikte gelir elde etsinler istiyoruz. Bunun üzerinde çalışıyoruz, yakın bir zamanda daha somut olacak. Çünkü Mersin’in arazisi tarıma müsait, iklimi müsait” şeklinde konuştu.
“AVRUPA BİRLİĞİ BORCU OLAN BELEDİYELERE PROJE VERMİYOR”
Hazırladıkları projelerin kabul edilmesi konusunda sıkıntı yaşadıklarını da dile getiren Mutlu, Mersin’de en fazla AB projesi uygulayan merkez Toroslar Belediyesi örneğinden yola çıkarak, değerlendirmelerde bulundu.
Toroslar Belediyesi’nin borcu olmadığının altını çizen Mutlu, şunları söyledi: “Avrupa Birliği borcu olan belediyelere proje vermiyor. Kalkınma ajansları ise borcu olan belediyeler arasında ayrım yapıyor. Biz borcumuzu yapılandırdığımız halde bizim projelerimizi kabul etmiyorlar. Ama biliyorum ki, kalkınma ajansları bu konuda politik davranıyorlar. İktidar kimdeyse o belediyelere borcu da olsa projeler veriyorlar ama benim belediyeme vermiyorlar. Çünkü ben HDP belediyesiyim. Mesele bu.”
Proje biriminin azimle çalıştığını ve projeler hazırladığını aktaran Mutlu, “Başvuruyoruz fakat ‘borcunuz var’ diye proje verilmiyor bizlere. Tabi ki Toroslar’ın borcu yok. Belediyenin borcu, Avrupa Birliği ve kalkınma ajanslarına gönderdiğimizi projelerimizin önündeki en büyük engel. Biz yine de çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Bu dönemin, tüm bunlar kafa yordukları, biraz daha fazla kurumsal çalışma yaptıkları bir dönem olduğuna işaret eden Mutlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Biz mecburuz bunları yapmaya. Zaman doldurmaya gelmedik, söz verdik ‘hizmet edeceğiz’ dedik. Biz halkın hizmetkarıyız, ne gerekiyorsa, elimizden ne gelirse yapacağız. Bu dönem arkadaşlarımız da biraz daha disiplin içinde çalışıyorlar.
Biz işe gelmeden maaş alan insan istemiyoruz. Üretmeyen insan tüketicidir. Biz tüketen olmayacağız.”
Kaynak: Hürriyet
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Anamurlunun Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.