25 Kasım 2024
  • İçel9°C

MUT'TA ERKENCİ KAYISI HASADI BAŞLADI

Dünyanın en erkenci kayısı üretim merkezi olarak bilinen Mersin'in Mut ilçesinde erkenci sofralık kayısının hasadına başlandı. Turfanda kayısının 17 ila 20 TL’den alıcı bulması üreticiyi sevindirdi.

Mut'ta erkenci kayısı hasadı başladı

15 Nisan 2015 Çarşamba 22:11

Hasan ÇETİN - Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Başkanı Mehmet Ali Acar, bu yıl kayısı hasadından 80 bin ton rekolte ve 30 bin tonun üzerinde de ihracat beklediklerini söyledi. 

Türkiye'nin toplam erkenci sofralık kayısı ihracatının bu yıl 30 bin ton ve 80 bin tonda rekolte beklediklerini belirten Acar, "2015 yılının ilk ürünü olan sofralık erkenci kayısı örtü altı üretimi başlamıştır. Mut’ta üretilen örtü altı turfanda kayısı bugün pazara girdi. Bugün itibariyle 17 ila 20 lira arasında tüccarlar tarafından alıcı buldu. Bu ürünlerimiz Konya, Ankara, İstanbul ve İzmir gibi illere sevkiyatı yapılmaktadır. Bu örtü altı ürünlerimizden sonra 5 Mayıstan sonra açıkta yetişecek ürünlerimizin çok değişik çeşitte sofralık ürünlerimizle beraber dış ticarette değerlendirebilecek kaliteli ürünlerimiz yetişmektedir” dedi. 

Acar sözlerine şöyle devam etti: “Bu yıl mevsimlerin normal gitmesi ve Mut kayısısına uygun bir iklim geçmesi münasebetiyle, ilçemizde bu yıl Kayısı üretiminin 80 bin tonun üzerinde çıkması beklenmektedir.Bu üretimin en az 30 ila 35 tonu da ihracata gideceği ve geriye kalan kayısılarımızın da, özellikle Anadolu da beklenen ve tamamen takdir edilen iç piyasa ürünlerinden olduğu ve bu ürünlerimizin mikro klima iklimde yetişen ilçemizden, son derece doğal, lezzetiyle, kokusuyla, görüntüsüyle organik ürünler olduğu sebebiyle piyasada değer kazanan ve aranan ürünler olduğunu ifade etmek isterim.” 

İlçede ağırlıklı olarak, Precoce de Thriyinthe, Septik, İtalyan tokalı, Tokaloğlu, Bebeko, Karacabey, Ninfa, Şekerpare ve Çağataybey cinsi kayısı üretiminin yapılmakta olduğunu ifade eden Acar, “Bugün ilk ürünler Ninfa, Thriyinthe, yerli tokalı ve alyanak kayısılar iç piyasada değer bulmakta. Özellikle Thriyinthe ve Bebeko dediğimiz ömrü uzun kayısılarımızın da dış ticarette aranılan bir ürün olduğu ortada. Birinci derecede olan kayısılarımız genelde Rus ve Avrupa pazarına gitmektedir” şeklinde konuştu. 

Erkenci kayısı hasadının başladığını vurgulayan komisyoncu tüccar Ali Memek, "Mut’ta örtü altı Ninfa çeşidi Kayısımızın ilk hasadı başlamıştır. 17 ila 20 lira arasında alıcı bulmaktadır. Ankara, İzmir, İstanbul ve Konya illerine gönderiyoruz” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.