22 Kasım 2024
  • İçel17°C

MUT'TA KAYISI 8 TL'DEN ALICI BULUYOR

Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 85'ini karşılayan ve sofralık kayısının ana merkezi olan Mut'ta turfanda kayısının kilosu 8 TL'den alıcı buluyor.

Mut'ta kayısı 8 TL'den alıcı buluyor

07 Mayıs 2015 Perşembe 20:30

Hasan ÇETİN - Mersin'in Mut İlçesi'nde erkenci sofralık turfanda kayısının kilosunun 7 ila 8 TL’den alıcı bulması üreticiyi sevindiriyor. 

Dünyanın ilk turfanda kayısı üretiminin Mut İlçesi'nde yetiştirildiğini, hasat ile birlikte kayısı fiyatlarının üreticinin yüzünü güldürdüğü belirten Mut Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, "Mut sebze ve meyve konusunda çok zengin bir coğrafyaya sahip. Mut’ta üretilen meyvelerin kaliteli olmasından dolayı halimize Türkiye'nin her yerinden ihracatçı gelmekte. Bundan önceki yıllarda İstanbul, İzmir ve Ankara illerimizden talep olurdu. Şimdi ise Türkiye'nin her yerinde pazar payımız mevcut” dedi.   

Çelik sözlerine şöyle devam etti: “Akdeniz ülkelerinden Fransa, İtalya ve İspanya'dan önce kayısı hasatı Mut ilçesinde gerçekleşiyor. Kayısı Romanya, Ukrayna ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Bu yıl kayısı altın yılını yaşamaktadır. Kayısı ve eriğin geçen yıllara oranla fiyatının kat kat üstünde. Bu yıl Kayısı çok kaliteli. Üreticimiz kaliteli ürün yetiştirmenin karşılığını fazlasıyla alacak.” 

İlçede ağırlıklı olarak, Precoce de Thriyinthe, Septik, İtalyan tokalı, Tokaloğlu, Bebeko, Karacabey, Ninfa, Mogador, Şekerpare ve Çağataybey cinsi kayısı üretildiğini belirten Mersin Büyükşehir Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar ise, “Açık havada üretimine başlanan Mogador cinsi kayısı rengi, tadı ve lezzetiyle marketlerde yerini aldı. Bu yıl kayısıda bereketli bir yıl olacağı kanısındayım” diye konuştu. 

2015 yılının ürünü olan sofralık erkenci kayısının açık hava üretiminin başladığını belirten Acar,  "Mut’ta üretilen açık hava turfanda kayısı satışı pazardaki yerini aldı. Bugün itibariyle 7 ila 8 liradan tüccarlar tarafından alıcı buluyor. Bu yıl kayısı hasadından 80 bin ton rekolte ve 30 bin ton üzerinde de ihracat bekleniyor. İç ve dış piyasada büyük bir canlılık var. Bu yıl çiftçimiz hasattan çok memnun kalacak ve geçen yıllara oranla emeğinin karşılığını fazlasıyla alacak. Geçen yıl Mut'ta 20 ihracatçı firma sebze halinde kayısı alımı yaptı. 10 gün sonra bu firmaların yine ihracat çalışmaları başlayacak” ifadelerini kullandı.  

Üretici Koray Parça, “Mersin Mut Palantepe mahallesi damla mevkiinde yaklaşık bir buçuk yıl önce merkez tarım olarak 80 dönüm arazi üzerine 7 bin adet Mogador kayısı cinsi diktik. Yaklaşık bir buçuk yıldır profesyonel bir şekilde de bakımları yürütülüyor. Bu yıl ilk defa kayısı hasadımızı gerçekleştiriyoruz. Ürünümüzü bugün itibarıyla Ankara’ya komisyoncumuz aracılığıyla marketlere gönderiyoruz ve Fiyatlar 8 liradan alıcı buluyor” dedi. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.