21 Kasım 2024
  • İçel17°C

OTOGAR ESNAFI: “ÇEKİŞMELERİ BİR TARAFA BIRAKIN, SORUNU ÇÖZÜN”

Mersin’de uzun süredir yaşanan otogar krizinde esnaf, tüm siyasi partileri ve ilgilileri çekişmeleri bir tarafa bırakarak Mersin halkını daha fazla mağdur etmeden sorunu çözmeye çağırdı.

Otogar esnafı: “Çekişmeleri bir tarafa bırakın, sorunu çözün”

02 Ağustos 2015 Pazar 18:06

Haber Merkezi - Mersin’de çözümü yılan hikayesine dönen yeni otogarda yaşanan sorunlar bugün bir kez daha gündeme taşındı.

Otogar krizinde son günlerde yaşanan süreci ve ortaya atılan iddiaları kamuoyuyla paylaşan otogar esnafı, sorunun çözümü için tüm tarafları sağduyuya davet etti. Otogar esnafı adına açıklamayı, Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen toplantıda otogar esnafı Sinan Koç ve Mersin Otobüs Yazıhaneleri Kooperatifi Başkanı Ramazan Avcı yaptı.

Toplantıda, Mersin’deki otogar krizi ile ilgili süreci anlatan Koç, yaklaşık 1 yıl önce başlayan otogar krizinde sürecin bugünlere geleceğini o günlerden öngördüklerini ve başta Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz olmak üzere siyasi partiler de dahil ilgili tüm yetkililere bunu anlatmaya çalıştıklarını söyledi.

Sürecin başında yeni otogardaki yazıhanelerin kira bedellerinin diğer büyük kentlerdeki emsal bedeller göz önüne alınarak belirlenmesini istediklerini ve bir rapor halinde de Başkan Kocamaz’a sunduklarını aktaran Koç, taleplerinin dikkate alınmadığını ve sancılı bir sürecin başladığını dile getirdi. 36 bin-60 bin TL, 60-96 bin TL gibi bedellerle çıkılan ihalenin yargı tarafından iptal edildiğini, ikinci ihalenin de yine yüksek bedellerle sonuçlandığını anımsatan Koç, yaşanan süreçte ‘Çadır Otogar’ ile işlerini yürütmeye çalıştıklarını anlattı.

“Biz, bu işi çadırda sürdüren sektör mensuplarıydık. Ne oldu da sonra yüklenici firmayla bir araya geldik?” diyen Koç, özellikle sosyal medya üzerinden yapılan ‘Düne kadar karşılardı, bugün birlikteler’ eleştirilerine tepki gösterdi.

Koç, “Bizim mevcut yüklenici firmayla ortaklık ve birlikteliğimiz, sadece aynı çatı altında sektör mensubu olmamızdan başka bir şey değil. Biz orada 30 yıla yakın zamandır işini idame ettiren, ekmeği için mücadele eden sektör temsilcileriyiz. Mersin Şimşek Grup buranın ihalesini almış. Bizim saygı duymaktan başka ama aynı çatı altında da bu işi birlikte yaptığımız için sektör mensupları olarak bu işi yaptığımız sürece mecburen bu özel sektörle zaman zaman bir araya gelmekle mükellefiz” diye konuştu.

“SÖYLEDİĞİNİ İNKAR ETMESİ BİR İL BAŞKANINA YAKIŞMIYOR”

Geçen hafta 20 yılı aşkın süredir mensubu olduğu CHP’den istifasını getiren olaylara da değinen Koç, CHP Mersin İl Başkanı Abdullah Özyiğit’in, ‘Haberim yok, burası kamu malı, satılmasına karşıyım’ demesine rağmen, satış önerisini ilk gündeme getirenlerden biri olduğunu iddia etti.

Özyiğit’in, Başkan Kocamaz ile bir araya geldiğinde bu sorunun çözümünde tek çarenin satış olduğunu söylediğini ve kendileriyle görüştüğünü aktaran Koç, KDV hariç 20 milyon lira kiraya verilen bir yerin 60-80 milyon liraya satılmasının yanlış olacağını ilettiğini söyledi.

Özyiğit’e, sorunun çözümünün belediye ile yüklenici firmanın bir araya gelerek, önce bu işin sulhuyla ilgili bir çare bulması, satış da olacaksa sonuca götürecek bir yola çıkılması gerektiğini ifade ettiğini belirten Koç, bu konuda bir de rapor hazırlayarak sunduklarını kaydetti.

Özyiğit’in ‘haberim yok’ sözlerinin bir il başkanına yakışmadığını öne süren Koç, söylediklerini inkar etmenin ne kadar etik olduğunu kamuoyunun takdirine bıraktığını vurguladı.

Seçim sonrasında kiraların iyileştirilmesi ve satışa yönelik bir çözüm olmadığı gibi esnafın yeni bir sıkıntıyla karşılaştığını söyleyen Koç, otogar esnafının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı belgelerle çalışan işletmeciler olduğuna işaret etti.

Eski otogardan yeni otogara geçtiklerinde yasal belgeleri sunmadıkları için kaçak işletme durumuna düştüklerini, yapılan denetimde eksik belgelerin tamamlanması için işletmecilere 15 gün süre verildiğini dile getiren Koç, çözüm için bir kez daha yüklenici firma, belediye ve siyasi partilerin temsilcileriyle görüşmelere başladıklarını ifade etti.

Kira kontratının tarihi ile ilgili yaşadıkları sıkıntıyı da aktaran Koç, 5393 sayılı yasanın 18. maddesinin kendilerine böyle bir hak tanıdığının altını çizdi. Özyiğit’e bu yasayla ilgili de bilgi verdiklerini dile getiren Koç, Özyiğit’in bir kez daha inkar ettiğini belirterek, CHP İl Başkanı’nı oy için sektör mensuplarını kullanmakla suçladı.

Özyiğit’in ticari ilişkilerinde etik olmayan ortaklıkları olduğunu daha önce kamuoyuna açıkladığını belirten Koç, hem Özyiğit’in hem de eşinin ticari faaliyetlerini gösteren Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’ndan aldıkları belgeleri gösterdi. Koç, “Biz belgesi olmayan, iftiraya maruz kalacak hiçbir şeyi söylemeyiz. Bizlere de yakışmaz ama bir il başkanının yaptığı ve söylediği şeyleri inkar etmesi kabul edilemez.

“HALKI DAHA FAZLA MAĞDUR ETMEYE KİMSENİN HAKKI YOK”

Belediyenin en yetkili organının Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi olduğunun altını çizen Koç, şunları söyledi: “Bu sorun Büyükşehir Belediyesi idaresi tarafından çözülebilecek bir sorun. Ama meclisten çözümü yoluna gidilmiş. Onlar bir hata yapıyorsa siz de bu hataya seçimler bitene kadar devam etmek zorunda mısınız? Bunun üzerinden oy avcılığı yapmak zorunda mısınız? Bunu partiler çözmeliler. Çözmek de bir erdemliliktir.

Bu şehri daha fazla sıkıntıya sokmaya kimsenin hakkı yok. Bu iş özünde çok basit bir iş. Siyasi partiler arasındaki çekişmelerle bu halkı daha fazla mağdur etmeye kimsenin hakkı yok. Tüm parti mensuplarını sağduyuya davet ediyorum. Bu işi en kısa zamanda çözerlerse her şeyden önce Mersin halkına görevlerini yerine getirmiş olacaklar. Burada bir çıkar yok. Halkın daha fazla mağdur olmasına vicdanımız el vermediği için biz çözüm arayışına girdik. Hiçbir kötü niyet taşımıyoruz.”

Kaynak: Hürriyet

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.