SİLİFKE KALESİ KAZI EKİBİ, BASINLA BULUŞTU
Silifke Kalesi'nde devam eden kazı ve restorasyon çalışmalarını yürüten ekip üyeleri ile kazı başkanlığı tarafından kazı evinde bilgilendirme toplantısı yapıldı.
23 Ağustos 2015 Pazar 16:17
Haber Merkezi - Silifke Kalesi'nde devam eden kazı ve restorasyon çalışmalarını yürüten ekip üyeleri, basın mensuplarıyla kahvaltıda biraraya geldi.
Toplantıya basın mensuplarının yanı sıra Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir, Kazı Başkanı Prof. Dr. Ali Boran, Kazı Başkan Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Halil Sözlü, Yard. Doç. Dr. Yalçın Karaca, Arş. Gör. Razan Aykaç, Kazı Heyeti Basın Sorumlusu olan Öğretim Görevlisi İshak Kozak katıldı.
İlçe Kaymakamı Cinbir, kazı başkanlığı tarafından kazı evinde düzenlenen bilgilendirme toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, yeterli imkan sağlanması ve yıllık 1 milyon liralık bir ödenek oluşturulabilmesi halinde çalışmaların 3 yıl içinde tamamlanabileceğini kaydetti.
Kazı çalışmalarının tamamlanmasıyla burada çok farklı bir kültür varlığını turizme kazandırılacağını ifade eden Cinbir, “Silifke kalesi Silifkemiz, Mersinimiz, ülkemiz, hatta dünya kültür mirası açısından çok önemli bir değere sahip. Değerli hocamız Prof. Dr. Ali Boran başkanlığında, Selçuk Üniversitesi öğretim görevlileri, asistanlar, öğrenciler tarafından yürütülen ve 5 yıldır devam eden bir kazı çalışması var. Bugün kazı çalışmasındaki son durum hakkında bilgi aldık. Anlaşılan o ki bu kalenin biran önce turizme kazandırılması için kazı başkanlığımıza biraz daha imkan sağlamamız gerekiyor.
Kendileriyle yapmış olduğumuz görüşmelerde ve değerlendirmelerde burada eğer yeterli bir imkan sağlanırsa yıllık 1 milyon liralık bir kazı bütçesi oluşturulabilirse 3 yıl içinde bu kazı çalışmasının tamamlanabileceğini anlıyoruz. Tabi ki bizim arzumuz gerek Kültür Bakanlığımız gerek belediyelerimizin de imkanlarını biraz daha harekete geçirerek burada bir koordinasyon sağlayarak bu imkanı kazı başkanlığımıza sağlayabilmektir. Bu imkan sağlandığında ve bu kazı bittiğinde, kaledeki restorasyon çalışmamızı da tamamladığımızda burada gerçekten çok farklı bir kültür varlığını turizme kazandırmış olacağız. Başta Silifke bundan kazanacak diye düşünüyoruz.
Mersinimizin bundan kazancı olacak, ülkemizin her şeyden önce kazancı olacak. Daha da önemlisi burada geçmişte yaşayan ecdadımızın izlerini görebilme ve o yaşantıyı hissedebilme gibi bir şansı yakalamış olacağız. Bu noktada ben değerli hocalarımızın çalışmalarını yakınen takip ediyorum” dedi.
SİLİFKE KALESİ KAZISI 2011’DE BAŞLADI
Kazı Başkanı Prof. Dr. Ali Boran, 2011 yılında başlayan ve devam eder Silifke Kalesi kazı ve restorasyon çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: “26.07.2010 tarih ve 3468 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılan “Mersin - Silifke Kalesi Kazı ve Restorasyon Çalışması” şahsımın başkanlığında 2011 yılından itibaren başarılı bir şekilde yürütülmektedir. Kazı çalışması Kültür ve Turizm Bakanlığı, Selçuk Üniversitesi, Silifke Kaymakamlığı, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Adana Büyükşehir Belediyesi ve Silifke Belediyesi’nin destekleriyle yapılmaktadır.
Kale; kuruluşu Helenistik döneme kadar inmekte olup, gerçek şeklini ve önemini Ortaçağ’da almıştır. Çevresine hakim, eteklerinde kurulu olan şehri koruyup kollayan, hemen yanından geçen Göksu Nehri ve onu takip eden yolların güvenliğini sağlayan bir tepe üzerinde inşa edilmiştir. Akdeniz kıyısında önemli askeri üs olan Silifke Kalesi Karamanoğulları ile Osmanlı Devleti’nin de önemli kalelerinden birisidir. Kale aynı zamanda Karamanoğlu Beyliğin Akdeniz’e açılan bir askeri üs ve güneyden, Kıbrıs’tan gelen Haçlı saldırılarına karşı bir savunma merkezidir.
Sağlam burçları ve surları ile içerisindeki orijinal duran askeri mekânları, sarnıçları ve en önemlisi de büyük bir kısmı ortada olan hendeği ile nadir örneklerinden biridir. Kalenin tam ortasında ve tüm kaleye hakim bir konumda inşa edilen cami, Karamanoğlu ve Osmanlı döneminin bu yörede simgesi durumundadır. Cami etrafında gelişen yerleşim dokusu ile küçük bir kele-şehir konumuna kavuşmuştur.
Silifke Kalesi, kazılarla ortaya çıkarılan yerleşim dokusunu olduğu gibi koruması nedeniyle çevredeki kalelerden ayrılmaktadır. Surlarla çevrili dar bir alanda boş yer bırakmadan, her yer tüm ihtiyaçlar göz önünde tutularak değerlendirilmiştir. Caminin hemen kuzeyinden geçen ve doğu-batı yönünde uzanan ana cadde üzerinde karşılıklı ticari mekânlar ve bunların gerisinde ise yaşama mekânları, işlikler, servis mekanları dikkati çekmektedir. Bu yerleşim düzeni Osmanlı Devleti’nin son dönemini yansıtması açısından ve orijinalliği bozulmadan günümüze kadar korunarak gelmesi kalenin önemini daha da çok arttırmaktadır.
Silifke Kalesi’nde yerleşim birimleri oldukça sade olup, tamamen ihtiyaçlara göre şekillendirilmiştir. Alanın düz ve geniş olmaması, dar ve kayalık bir alanda en verimli bir şekilde nasıl iskân olunduğunu göstermesi açısından Silifke Kalesi güzel bir örnektir. Kalenin batısındaki su sistemi farklı kot seviyesindeki sarnıçlar arasında suyu dağıtan maksem düzeneği, bir damla suyun bile ziyan edilmediğini göstermektedir.
2011-2014 yıllarında 6.375 metrekare alan kazılmış ve 5.990 metrekare alanında kazısı devam etmektedir. Bu kalan alanın kazısını en kısa zamanda tamamlamayı hedeflemekteyiz. Dört yıl içinde kalede önemli çalışmalar yürütülmüş ve bölge tarihine ışık tutacak veriler bulunmuştur. Özellikle kalenin ortasında cami merkezli sokak ve Osmanlı dönemi yerleşim yeri ortaya çıkarılmaktadır. Kazıların tamamlanmasından sonra, kale içindeki şehir dokusu yeniden canlandırılarak, surlar, burçlar ve hendek restorasyonu hedeflenmektedir.
Silifke Kalesi bölgenin en önemli kale ve yerleşim yerlerinin başında gelmektedir. Özellikle içinde cami bulunan tek kaledir. Kazının tamamlanmasıyla da bölge kültürüne ve turizmine büyük canlılık katacaktır.
03 Ağustos 2015 tarihinde başlayan ve Türkiye’nin pek çok üniversitesinden bilim insanının katıldığı bu kazıya ivedi olarak kazı iş gücü ( işçi), kazı malzemesi, konaklama, iaşe ve ulaşım gideri ile teknik destek gibi konularda desteğine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle öncelikle kazının tamamlanması gerekmektedir.
Ayrıca ören yeri durumundaki kalenin güvenliğinin sağlanması büyük önem arz etmektedir. Daha sonra çevre düzenlemesi ve restorasyon projesinin hazırlanıp uygulanması belediyenizin bölgeye yapacağı en önemli turizm yatırımlarından olacaktır.”
Toplantı kale içerisindeki çalışmanın gezilmesiyle sona erdi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Anamurlunun Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.